| General OSGB | Blog

Yüksekte Çalışma Eğitimi Güvende Kalmayı Sağlıyor

Yüksekten düşmeler iş kazaları içinde önemli yer tutmaktadır. İş başında geçirilen kazaların önemli bir kısmı yüksekten düşmeler sonucunda oluşuyor ve ciddi-kalıcı yaralanmalara sebebiyet veriyor. İş gücü kaybı olarak değerlendirildiğinde de hasarlı yaralanmalar, çalışanlar iyileşecek olsa bile uzun müddet iş yaşamından uzak kalmasına da neden olabiliyor. Bu yüzden yüksekte çalışırken güvende kalmak için yüksekte çalışma eğitimi hayati önem taşıyan bir konu haline geliyor.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Güvende Kalmayı Sağlıyor - General OSGB

Yüksek yerlerde çalışanların güvenliği konusunda daha fazla önlem alınması gerekiyor. İnşaat işçileri başta olmak üzere, çekilmeyen fileler, kullanılmayan kişisel koruyucu donanımlar, önem verilmeyen korkuluklar iş kazalarına davetiye çıkarıyor. Ancak düşme riski olan sadece inşaat işçiler değil elbette. Endüstriyel tesislerde, tarımsal faaliyetlerde, üretim süreçlerinde ve acil servislerde dahi yüksekte çalışmayı gerektirecek durumlar olmaktadır. Peki yüksekte çalışırken nasıl güvende kalabiliriz?

Yüksekte Çalışma Eğitimi Güvende Kalma Konusunda Neler Öğretiyor?

Yüksekte çalışma eğitimi tanım olarak tüm yüksekliklerde yapılacak çalışmalar ile ilgili iş güvenliği talimatlarını öğretmektedir. Çok tehlikeli sektörlerde ise uygulama ağırlıklı eğitimler ile hem yüksekte güvende kalma hem kitle güvenlik önlemlerini kullanma hem de kişisel koruyucu donanımların kullanılması anlamında ciddi eğitim süreçleri geçirilmektedir. Bu eğitimlere katılan herkesin iş kazası yaşama ihtimali katılmayanlara göre çok daha düşük olmaktadır.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Güvende Kalmayı Sağlıyor - General OSGB

Yüksekte çalışma eğitimi katılımcıları hangi yüksekliklerin tehlike oluşturabileceği, kaygan veya kayma ihtimali olan zeminleri, iş arkadaşları ile yardımlaşma biçimlerini, herhangi bir kazada ilk yardım uygulamalarını öğrenmektedir. Bu nedenle eğitime katılanların yüksekte güvende kalma konusunda daha bilinçli olduğunu söyleyebiliriz. Yeni başlayan çalışanlara da iş güvenliği kültürü anlamında mesai arkadaşları da uyarıda bulunmaktadır. iş güvenliği uzmanının verdiği eğitim ve yaptığı uyarılar, işverenin donanım ve ekipman temin etmesi, çalışanların da birbirlerini tehlikelere karşı ikaz etmesi, yüksekte çalışmanın hep birlikte daha güvenli olarak tesis edileceğinin kanıtı olmaktadır.

Bu eğitimlere katılanlar öncelikle risk değerlendirmelerini iyi şekilde yapmaktadır. İşverenler de riski değerlendirerek alınması gereken önlemler konusunda işçilere yardımcı olmalıdır. Neticede bir iş kazası yaşanması bireysel olarak çalışanı olumsuz etkilemekteyse, iş süreci olarak da işverenin hizmetlerini aksatmaktadır. Bu nedenler işin tüm ilgili taraflarca emniyetli ve güvenilir bir şekilde yürütülmesi için bir plan oluşturulmalıdır.

Yüksekte Çalışmalarda Alınacak Genel Tedbirler

Yüksekte çalışmalarda alınacak genel tedbirler kapsamında güvenlik ağları, iskele platformları, çift korkuluklar gibi önlemler yer alır. Risk değerlendirmesinde bu hususlara yer verilmelidir. Amaç yüksekte yapılan tüm çalışmaların uygun şekilde planlanmasını, denetlenmesini ve güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

Ekipmanların kullanımdan önce kontrol edilmesi çok önemlidir. Yüzey ve erişim ekipmanları sabit ve güvenli olmalı, işçinin ağırlığı artı herhangi başka bir ekipmanın ağırlığını rahatça destekleyebilmelidir. Merdivenler veya iskeleler olsun kullanımdan önce arıza ve hasar açısından kontrol edilmelidir. Yerden 5 metre veya 50 metre yüksekte çalışmak arasında teknik olarak fark olmamalıdır. Hatalı ekipman her ikisinde de ciddi yaralanmalara neden olur.

Yüksekte Çalışmalarda Alınacak Genel Tedbirler - General OSGB

Yüksekte çalışma eğitimini herkesin alması sağlanmalıdır. Birçok konuyu içeren sağlık hususuna da değinen eğitimler sektörlere uygun olarak verilmektedir. Genel tedbirler konusunda aktarılan en önemli konulardan biri de çevresel etmenleri ve hava koşullarını düşünmektir. Yüzeyler ıslandığında veya buz tuttuğunda daha kaygan hale gelir. Rüzgarlı günler dahil olmak üzere yetersiz aydınlatma gibi olumsuz durumlarda çalışmaktan kaçınabilirsiniz.

Diğer taraftan kırılgan yüzeylere de dikkat edilmesi gerekir. Zayıf çatılar, güçlendirilmemiş çimento levhaları, aşınmış metaller, çürümüş suntalar, kiremitler yüksekte çalışmalarda kırılabilecek yerlerdir. Bu gibi yerlerde çalışmak kaçınılmaz ise güvenlik ağları veya güvenlik kemerleri ile çalışmayı tercih edin.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.