| General OSGB | Blog

Bilinmesi Gereken İlkyardım Uygulamaları

Hayatımızın her anında bizler ya da çevremizde olan insanların ani bir sağlık problemi ya da kaza geçirmeleri mümkündür. Böyle durumlar söz konusu olduğunda hastaneye gitmeye çalışmak ya da ambulansı beklemek iyileşme sürecini uzatabilir ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Bu sebeplerden ötürü her insanın en azından ilk yardım tekniklerini bilmesi, büyük önem taşımaktadır. İlkyardım yapılırken ilk öncelik hastaya zarar vermemek olması gerekir. Bir de ilkyardım yapılan kişiye ilaç kullandırılmaması büyük önem taşımaktadır.  Şimdi birkaç ilkyardım tekniklerinden bahsedelim.

Bilmesi Gereken İlkyardım Kuralları
Bilmesi Gereken İlkyardım Uygulamaları (Tüm Teknikler)
Bilmesi Gereken İlkyardım Uygulamaları
Bilmesi Gereken İlkyardım Uygulamaları OSGB
İlkyardım Uygulamaları
İş Güvenliği Bilmesi Gereken İlkyardım Uygulamaları (Tüm Teknikler)
OSGB Bilmesi Gereken İlkyardım Uygulamaları (Tüm Teknikler)
İş Sağlığı Bilmesi Gereken İlkyardım Uygulamaları (Tüm Teknikler)

  • Heimlich Manevrası

Bu uygulama solunum yolunun tıkanması hususunda yapılabilecek en iyi uygulamadır. Heimlich Manevrası ister hastanın bilinci kapalı olsun ister açık osun, ister yetişkin ister bebek olsun herkese çeşitli şekillerde uygulanabilir. Hatta bunu kendinize bile uygulayabilirsiniz. Eğer nefes borusuna bir cisim kaçtı ise onu çıkarmak için öksürüğünüz yetmiyorsa o zaman Hemlich Manevrası yapılmalıdır. Bu uygulamayı yapmak için hastaya arkadan sarılmak sureti ile ya oturur vaziyette ya da ayakta olarak denenmesi gerekir. Sağ ya da sol elin başparmağını midenin üstünde tutulup diğer el ile de kavrama yapılır. Bu kavrama ile hastanın midesine baskı yaparak yukarı doğru kuvvetli bir biçimde çekilimin yapılması ile nefes borusuna kaçan cismin dışarı atılması sağlanır.

general osgb banner

  • Suni Solunum

Bir insan ani bir kaza ya da rahatsızlık sonucu solunum yetmezliği yaşayabilir. Bir insan 5 ila 10 dakika arasında nefes alamaz ise beyni oksijensiz kalır ve beyinde büyük tahribat oluşabilir ve hatta bu beynin ölümüne sebep olabilir. Bir kaza anında kazazede nefes alamadığı fark edildiği anda suni teneffüs yapılarak akciğerlere hava gönderiminin yapılması gerekmektedir. Bu uygulama beyne oksijen gitmesine yarayacaktır. Tabi ki hata kendiliğinden nefes alıyorsa bu işlem yapılmamalıdır. Hastanın nefes alıp almadığını anlamak için burun ya da ağız bölgesine bir ayna tutularak buğulanıyor mu bakılabilir, göğüs kafesinin hareketi izlenebilir ya da nefes alıp almadığı dinlenebilir.

Bu uygulamayı yapmadan önce hastanın çenesi yukarı doğru kaldırılmalı, ağzını tam bir şekilde açarak burun delikleri iki parmak yardımı ile sıkılarak kapatılır. Ardından suni teneffüs yapacak olan kişi derin bir nefes alarak hastanın ağız yolundan nefes bırakır. Bu işlem sırasında hastanın göğüs kafesinin tekrar inip kalktığı kontrolü yapılır. Eğer ki göğüs kafesi hareket etmiyor ise nefes yolunu tıkayan bir cisim olma olasılığı yüksektir. Bu nefes yardımı ilk yardım ekibi gelene kadar devam etmelidir.

  • Rentek Manevrası

Özellikle trafik kazaları sonrasında araç içerisinde sıkışmış olan yolcuları hemen çıkarma işlemi uygular herkes. Yaralıyı ani bir şekilde kurtarma çabası hastanın daha fazla tahribat yaşamasına ve ölümüne sebep olunabilir. Hasta ölmese bile ağır felç durumları ile karşı karşıya kalınması muhtemeldir. Araçta olan yaralıların daha fazla zarar görmemesi için rentek manevrası uygulanmalıdır. Bu sayede omuriliği zarar görmemesi sağlanmış olur. Böylelikle felç olma riskinin de en aza indirilmiş olunur.

Osgb İlk Yardım Malzemeleri

Kalp Masajı: Kalbi durmuş olan birine yapılan bir hayat kurtarma tekniğidir kalp masajı. Bu masaj ile kalbin tekrar atması sağlanmaya çalışılır. Bu teknikle beraber suni teneffüs de yapılmalıdır. Çalışır vaziyette olan kalbe asla kalp masajı yapmamak gerekir. Eğer kalp masajı yapmayı bilmiyorsanız Osgb ilk yardım malzemeleri arasında bulunan ilk yardım kitapçığından yardım alabilirsiniz

Bilmesi Gereken İlkyardım Uygulamaları (Tüm Teknikler)

İlk Yardım ve Revir Malzemeleri

Turnike: Bir kaza anında vücudun her hangi bir organının kopması sonucu kan kaybı yaşanmaktadır. Bu kan kaybı da kısa sürede bir insanın ölümü ile sonuçlanabilir. Bu durumun yaşanmaması için turnike tekniği uygulanır. Turnike tekniğini uygulamak için gerekli olan malzemeyi İlk Yardım ve Revir Malzemeleri arasında bulunabilir. Olması gereken malzeme ise bir kemer ya da sargı bezi olabilir bu sayede sıkı bir şekilde bağlama yapılabilir.

İlk Yardım Çantasında Olması Gereken Malzemeler

Çoğu zaman vücudumuz da ufak tefek yaralanmalar yaşanmaktadır bu gibi durumlarda pansuman yapmak yaranın büyümesini engelleyebilir. Pansuman için gerekli olan malzemeler; Gazlı bez, sargı bezi, bant, tentürdiyot, pamuk ve bir makas bulunması gerekir. Bu malzemelerin tamamı İlk Yardım Çantasında Olması Gereken Malzemeler arasında yer alır.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.