| General OSGB | Blog

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde İşaretçi ve Sapancı Eğitimi

İşçi sağlığının ön planda tutulmuş olduğu bu dönemlerde bu alan ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalardan en önemlisi işlerin tehlike sınıfına göre sınıflandırılmış olmasıdır. Bu sınıflara A B C sınıfı olarak geçmektedir. Tehlikeli ve çok tehlikeli iş alanlarında ise bazı adımlara dikkat etmek bu tehlikelerden uzak kalabilmek için oldukça önemlidir. Burada yapılacak olan ilk işlem işareti ve sapancı eğitimi almaktır. İşaretçi ve sapancı eğitimi işyeri sağlık ve güvenlik şartlarına bağlı şekilde çalışabilecek personel yetiştirmek için bu eğitim alınmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 40 saatlik bir derste alınan bu eğitimi aldıktan sonra kişiler belgeye sahip olmaktadırlar.

general osgb banner

İşaretçi Sertifikasına Nasıl Kayıt Yaptırabilir

İşaretçi sertifikasını alabilmek için bazı alanlar bu eğitimi vermeye yetkilidir. Bu eğitimş vermeye yetkili olan yerler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi yerlerdir. Yasal hükümlere bağlı bir şekilde bu eğitimin verildiği bilinmelidir. Bununla ilgili kaydı yaptıktan sonra 40 saat olarak planlanan bir programa girmektesiniz. Bu program  yaklaşık 1 aylık bir süre almaktadır. Koku ile ilgili eğitim kurumu seçiminizi yaparken muhakkak bu alan ile ilgili tecrübeli olan yerlerden bu eğitimi almanız tavsiye edilmektedir. Sapancı ve işaretçi eğitimi alabilmek için bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartların başında okuryazar olmanız gerekmektedir. Ayrıca tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında geçecek işleri bedenen yapabilecek ve zihnen anlayabilecek yeteneğe sahip kişiler bu eğitim alabilirler. Başvurular sırasında nüfus cüzdanınızın fotokopisi, diplomanız, vesikalık fotoğrafınızın yanınızda olması başvuruyu gerçekleştirmek yeterlidir.  

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde İşaretçi ve Sapancı Eğitimi
İşaretçi Sertifikasına Nasıl Kayıt Yaptırabilir
İşaretçi ve Sapancı Eğitimi Yönetmelik
İşaretçi Hareketleri

İşaretçi ve Sapancı Eğitimi Yönetmelik

İşaretçi ve sapancı eğitimi ile ilgili olarak yönetmelikte bazı kurallar yer almaktadır. Bu kurallara göre 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği Kanunu’nun içerisinde bulunan 17. madde ile resmi gazetede yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin korunma altına aldığını görebiliriz. Buna göre bu eğitimlerin muhakkak işe başlamadan önce alınması gerekmektedir. İş yeri ile ilgili gerçekleşen bazı değişikliklerden sonra da eğitimin yeniden yapılması gerekmektedir. İş yerinde ortaya çıkabilecek olan yeni riskler var ise bunlarla ilgili olarak da düzenli aralıklarla eğitimin tekrar edilmesi gerekmektedir. İş ekipmanlarının çalışanların sağlığını tehdit etmeyecek şekilde tamamen güvenli olduğu ile ilgili tespitlerin yapılması gerekmektedir. Eğer kullanılan ekipmanlar tamamen güvenli değil ise risk seviyesini en aza indirgeyerek düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

İşaretçi Hareketleri

Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerde yapılacak olan işaretçi hareketleri oldukça önem arz etmektedir. Bu sebep ile işaretçiler bu alanla ilgili eğitimlerini almalı ve doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Kullanan operatöre işaret yardımı ile yardımcı olan işaretçi genel bilgileri işaret dili ile birbirlerine aktarabilmelidirler. Ayrıca sapancı ile ilgili olarak gerekli bilgiler de yine işaretçi tarafından bilinmek zorundadır. İşaretçinin kullanacağı işaretler uluslararası standartlar içerisinde olmak zorundadır. Bu önlemler arasında işaretçi vinci tanımalı ve bütün özelliklerini bilmek zorundadır. Ayrıca vinç ile ilgili olarak yapılacak  evrak ve hareketlerin çeşitliliği hakkında teknik bilgileri bilmek zorundadır. Sapan çeşitleri ve sapancı 'nın görevlerine de hakim olan bir işaretçi işlerin daha kolay ilerlemesini sağlayacaktır.

İşareti ve Sapancıya Verilen Eğitimler

İşaretçi ve Sapancı’ ya kaldırma ve iletme makinaları ile ilgili olarak bütün tanımlar ve bilgiler verilmelidir. Ayrıca yüklerin her yönden güvenli bir şekilde kaldırılması için kullanılacak olan ekipmanlar ve izlenecek olan yollarla ilgili eğitim yine yönetmeliğe göre verilmelidir. Kaldırma araçları ile ilgili yaşanacak sorunlarda alınacak olan önlemler bu kazaların ortaya çıkma nedenleri ile ilgili bilgiler de verilmektedir. Ayrıca sapanların kendilerinin 1 teknik özellikleri vardır. Sapancılara bu görevleri ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiler verilirken uygulama yaptırılmalıdır. El işaretleri için gerekli olan eğitimlerin verilmesi de yine gerekli olan bir adımdır. Bazı durumlarda kodlanmış işaretler bulunmaktadır. Bu işaretler ile ilgili olarak da işçiler ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilir. Çalışma sırasında alınacak olan önlemlerle ilgili olarak da risk tespiti yaparak bazı adımlar atılmalıdır. Daha sonrasında uygulama gerçekleştirme ve kişiler çalışmaya hazır bir şekilde işlerinin başında bulunurlar.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.