İş kazaları çeşitli önlemlerin alınamaması durumunda meydana gelen ve daha çok da çalışanların zarar gördüğü bir durumdur. İş kazasına uğrayan çalışana derhal yapılması gereken sağlık yardımı da yine işyeri tarafındaki varsa revirler ya da derhal sağlık ekipleri aranarak gerçekleştirilmelidir. İş kazaları alınamayan tedbirlerden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Özellikle de günümüzde inşaat, şantiye, büyük iş hanları gibi alanlarda kişiler iş sağlığı ve güvenliği kapsamında tedbirlere uymazsa birçok sorunla karşılaşabilir.
Başta işverenin bu gibi sorunları ele alarak önlemlerin artırılması için uğraşmasında ve koordinasyonu da sağlamasında yarar vardır. Aksi durumda kişiler iş kazalarından kaynaklı olarak sürekli sorun yaşayabilir. Sağlık ve güvenliğin sağlanmasıyla birlikte ortada iş kazalarının engellenmesi daha da yüksek ihtimaldir. Sizler de iş kazalarının olmaması için özellikle de tedbirleri elden bırakmamalı ve tüm koordinasyonu da sağlamalısınız.
İş kazası durumunda yapılması gerekenler incelendiğinde aslında yapılması gereken birçok şeyin bir arada olduğunu görmek de mümkün olabilir. Nitekim özellikle de sağlık müdahalelerinin geç kalınmaması da gerekiyor. Çok ciddi yaralanmalar karşısında sağlık ekipleri tarafından da müdahaleler gerekiyor. Buna göre iş kazası durumunda yapılması gerekenler genel olarak şöyledir:
İş kazaları başta belirttiğimiz üzere fabrika, inşaat, şantiye ya da sanayi gibi iş alanları olmak üzere hemen her işte meydana gelebilecek bir durumdur. İş kazalarının meydana gelmesiyle birlikte iş ortamında yer alan diğer çalışanların ve işverenin başta olmak üzere sağlık çalışanlarının da erkenden müdahale ederek kazaya uğrayan kişinin daha fazla zarar görmesi engellenmelidir.
İş kazasında müdahale olabildiğince erken yapılarak kazayı geçiren kişinin hayata döndürülmesi sağlanmalıdır. Nitekim belirttiğimiz üzere iş kazaları çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak meydana gelmekte olup kişilerin çok ağır yararlanmasına ya da hasar almasına da sebep olabilir. Bu anlamda iş kazalarının engellenmesi ya da en aza indirgenmesi için de mutlaka yine iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına da firmalarda, iş yerlerinde yer verilmesi gerekmektedir. Böyle önlemlerin alınması iş kazalarının riskini en aza indireceği gibi aynı zamanda çeşitli birçok iş kazası olayının da önüne geçecektir. İşveren başta olmak üzere çevredeki diğer çalışanlar, iş sağlığı ve güvenlik uzmanları da yine bu kapsamda koordineli biçimde çalışmalarına devam etmelidir.
İş kazalarına karşı risklerin daha da azaltılması neticesinde iş kazası oranlarının en aza indirgenmesi için mutlaka eğitimlerin de artırılması gerekmektedir. Bu kapsamda alanında uzman iş güvenlik uzmanlarının da devreye sokularak çalışanlara gerekli eğitimleri vermesi de gerekiyor. Neyi, nere de nasıl biçimde kullanabileceği nerede, nasıl biçimde davranması gerektiği gibi eğitimler ve kaza riskine karşı giyilmesi gereken ürünlerin de teminiyle birlikte yine çalışanlar olabildiğince kendilerini koruyabilir. Bu eğitimlerin süresi gerektiği zamanda artırılmalı aynı zamanda çalışanlar da bu gibi kurallara uymalıdır. İş kazasında müdahale de yine eğitimler kapsamında öğrenilen bilgiler ile gerçekleştirilebilir.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik