Yüksekten düşmeye bağlı yaşanan iş kazaları birbirinden farklı çok sayıda sebebe bağlı olabilir. Temel sebepler arasında ;
Daha fazla '' Yüksekte Çalışma Hakkında Bilgi Edinmek İçin '' hemen generalosgb.com/yuksekte-calisma-egitimi.html bağlantısını ziyaret etmelisiniz. Hazırladığımız içerikte yüksekte çalışma eğitimi alanında güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu sektördeki sorularınıza çözüm bulabilirsiniz.!
Yükseklik kavramı doğru anlaşılmadığı takdirde yeterli önlem alındığı garanti edilemez. Yükseklik göreceli değildir, örneğin on katlı bir binanın son katları yüksek, alt katları az yüksek ve risk düşük, bu yüzden de fazla önlem almaya gerek yok şeklinde düşünülemez.
Bizim mevzuatımızda yükseklik;
Düştüğün zaman zarar görebileceğin seviye farkı olan yer olarak tanımlanır. Bu seviye farkı metre gibi herhangi bir ölçü birimi ile ifade edilmemiştir.
Amerikada yükseklik; 120 cm olarak kabul edilmiş olup, kalça seviyesinin hemen üzeri referans alınmıştır.
İngilterede ise yükseklik; 180 cm olarak kabul edilmiş olup, bir insan boyu referans alınmıştır.
Görüldüğü üzere seviye farkı olan ve yüksek olarak kabul edilen bir yerin standart bir kat yüksekliğinden (2,5-3 metre) daha az olduğu görülmektedir.
Düşme olayı kontrolsüz bir olaydır, ani gelişir, kişi ne zaman, nereye ve ne şekilde düşeceğini bilemez. Çalışma yapılacak yerin yüksek olup olmadığına karar verirken olayın kontrolsüz şekilde gelişeceği unutulmamalı ve bilinçli bir şekilde yapılan atlama hareketi ile karıştırılmamalıdır.
İş sağlığı ve güvenliğinde toplu korunma önlemleri kişisel korunma önlemlerinden daima daha önceliklidir.
Seviye farkı olan yerlerde yüksekten düşmeye karşı alınacak en esaslı ve genel geçer önlem korkulukların yapılmasıdır. Korkuluk; en az 1 metre boyunda, 45 cm’de yatay ara eleman bulunan ve her yünden gelebilecek 125 kg’lık ağırlığa dayanabilecek güçte olan bariyerlerdir. Güvenlik ağları da toplu korunma tedbirleri arasında yer alır. Güvenlik ağları TS EN 1263-2 Standardına uygun olmalı ve kontrol deneyleri TS EN 1263-1 Standardına göre yapılmalıdır. Güvenlik ağları yüksekten düşmeye karşı genellikle ikincil tedbir olarak alınır, korkuluk yapılamadığı yerlerde uygulanır.
Yerde yapılması mümkün olmayan çalışmalar gerekli tedbirler alındıktan sonra yükseğe çıkılarak yapılır. Öncelikli olan, çalışmanın risksiz bir ortamda yapılmasıdır.
Bir çalışmanın yükseğe çıkılarak yapılabilmesi için; ilgili çalışma alanında toplu korunma tedbirlerinin alınamıyor ve işin yerde yapılamıyor olması gerekir.
Yüksekte yapılan çalışmalarda toplu korunma tedbirlerinin alınamadığı yerlerde kişisel korunma tedbirlerinin alınması zorunludur, kişisel korunma çalışanın inisiyatifine bırakılamaz.
Yüksekte çalışma sırasında önlemlerin eksiksiz alınabilmesi için keşif ve ön hazırlık yapılması gerekir. Öncelikle çalışma yapılacak alanla ilgili olarak keşif yapılmalıdır.
Keşif sırasında;
Hazırlık sırasında;
Keşif yapılarak hazırlıklar tamamlandıktan sonra çalışmaya başlanır.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik