| General OSGB | Blog

Açıköğretim İle İş Güvenliği Uzmanı Olabilmek

İş kazalarının ve meslek hastalıklarının artması sonucunda iş güvenliği uzmanlığı, ülkemizde son zamanların en popüler mesleklerinden bir haline gelmiştir. Birçok kişi nasıl iş  güvenliği uzmanı olacağı konusunda araştırma içindedir. Özellikle çalışma hayatında iş güvenliği uzmanlığı alanında eksikliklerin bulunması ihtiyacın yüksek olduğunu göstermektedir. Bu yüzden üniversitelerin iş sağlığı güvenliği bölümlerini bitirerek Çalışma Bakanlığının açtığı sınavda, C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmek için birçok kişi mücadele etmektedir.

Normal şartlar altında herhangi bir işte çalışan kişiler de iş güvenliği uzmanı olabilmek için zaman ayıramaması sebebiyle  açık öğretim ile iş güvenliği uzmanı olabilmek konusunu araştırmaktadır.

Açıköğretim İle İş Güvenliği Uzmanı Olabilmek
Açıköğretim İle İş Güvenliği Uzmanlığı Bolumu Nasıl Okunur?
İş Sağlığı ve Güvenliği Açık Öğretimde Okutulan Dersler
İş Sağlığı ve Güvenliği Açık Öğretim 4 Yıllık

Bunun için ilk yapılması gereken şey üniversite sınavına girmektir. Yeni sistemde üniversite sınavının ilk bölümünden, yani TYT’den açık öğretim iş sağlığı ve güvenliği bölümüne yetecek puan almak gerekir. Bilindiği üzere TYT sınavı haziran ayının ikinci haftası cumartesi günü tüm ülkede lise mezunları ile birlikte katılmak isteyen adaylara uygulanan bir sınavdır. Bu sınavda yaklaşık olarak 15 Türkçe, 10 tane matematik yaparak, baraj geçilebilmektedir.

İş Güvenliği Uzmanlığı

Ancak iş sağlığı ve güvenliği bölümü açık öğretimde sınırlı sayıda kontenjana sahip olduğu için sadece barajı geçmek değil, bu bölüme yerleşebilecek puanı almak gerekir. Bunun için de üniversite sınavına ciddi bir şekilde hazırlanmak ve ilk aşama olan temel yeterlik testinden yeterli puanı almak gerekir.

Açıköğretimde İş Güvenliği Bölümü Nasıl Okunur?

Üniversite okumak için zamanı olmayanlar, açık öğretim bölümlerini tercih etmektedir. İş Sağlığı ve güvenliği bölümü de bu tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır.
Bu bölüm de, Eskişehir Anadolu Üniversitesi bünyesinde ve Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır. Bazı sınavları, uzaktan öğretim metoduyla, bazıları ise il merkezlerinde yapılan açık öğretim üniversite sınavlarıyla  gerçekleştirilmektedir.

Ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği alanında duyulan ihtiyacı gidermek üzere kalifiye eleman yetiştiren bu ön lisans programları, bazı önemli dersler içermektedir. Bu dersleri başarıyla veren herkes 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümünden tekniker olarak mezun olmaya hak kazanır. Ardından KPSS sınavına girerek kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabileceği gibi, özel sektörde büyük firmalarla anlaşarak C sınıfı İSG eğitimini tamamladıktan sonra istihdam edilebilir.

Çalışma Bakanlığının yaptığı İş Sağlığı ve Güvenliği C sınıfı sınavına girerek başarılı olan kişiler İSG C sınıfı uzmanı olarak statüye sahip olurlar ve OSGB firmalarında çalışabilirler.

İş sağlığı ve güvenliği açık öğretimde hangi okullarda var

İş sağlığı ve Güvenliği, Açık Öğetimde Okutulan Dersler

Toplam süresi 2 yıl olan bu bölümde  ilk yarıyılda, güz döneminde okutulan dersler, Hukukun Temel Kavramları, Bireyler Arası İletişim, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temelleri, İş Hukuku ve İş Sağlığı Güvenliği Mevzuatı, Yabancı Dil ve İşletme İlkeleri dersleridir.

İkinci yarıyıl olan bahar döneminde birinci sınıfta okutulan dersler, Çalışma Hayatında Bilişim, Belge Yönetimi, Çevre Sağlığı ve Güvenliği, Afet ve Acil Durum,  Endüstriyel Kazalarda İş Sağlığı ve Güvenliği, Temel Yangın Güvenliği, Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve Güvenliği ve Yabancı Dil, 2 dersleridir.

Bu bölümün ikinci sınıfında ilk döneminde okutulan dersler Yönetim Sistemleri ve Risk Yönetimi, İş Hijyeni ve Ergonomi, İş Sağlığı ve Güvenliği Donanımları, Ölçme Teknikleri, İş Yaşamında Risk Etmenleri ve Yönetimsel Faktörler, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Türk Dili dersleridir.

İkinci sınıfın son döneminde okutulan dersler ise Sektörel İş Sağlığı ve Güvenliği, Maden Metal ve İnşaat Sektörlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Kimya ve Biyoloji Sektörlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Atatürk ve İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 ve Türk Dili 2 dersleridir.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.