| General OSGB | Blog

İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri

İş yerlerinde zaman zaman meydana gelen iş kazaları işçi güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atan riskler doğurmaktadır. İş yerlerinde çalışanların hayati riskini ortadan kaldırmak ve olası kaza risklerini azaltmak amacı ile iş sağlığı ve güvenli tedbirlerinin alınması yönetmeliklerle belirtilmektedir.

İş kazanlarının en önemli nedenlerinin ve bunların en aza indirilmesi için yapılması gerekenleri içeren bu önlemler iş yeri sahipleri, çalışanlar ve iş güvenliği uzmanları tarafından dikkate alınması gereken tedbirlerdir.

general osgb banner

İş kazası, yapılan iş sırasında işçinin hem bedensel hem de ruhsal olarak olumsuz etkilendiği olaylar olarak tanımlanmaktadır. İş kazaları işin durumuna ve işletmenin yapısına göre çok farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu kazalar yalnızca işin zorluğundan ya da alınan önlemlerin yetersizliğinden kaynaklanmaz. ,,

Bazen de işçinin dalgınlığı, davranış şekli, çalışma süresinin iş kazasına neden olabilecek kadar uzun olması da iş kazalarına neden olabilecek sonuçlar doğurabilir. Ancak işletmelerin düzen yetersizliği ve çalışma alanlarının çok dar olması iş kazalarının en büyük nedenlerinden biridir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri (Risklerin en Aza İndirilmesi)
İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri Nasıl Yapılmalı?
İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri İstanbul
İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri En Aza İndirmek
İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri Nelerdir?
İşletmede İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Konusunda Uygulanan Yöntem ve Kurallar
İşletmede İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Konusunda Uygulanan Yöntem
İşletmede İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Konusunda Uygulanan Yöntem ve Kural

İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri Nelerdir?

İş sağlığını ve güvenliğini riske sokan durumların saptanması alınacak tedbirler açısından büyük bir önem taşımaktadır. Öncelikle işletme sahiplerinin bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gerekir. Aynı zamanda iş yerlerinde işin ehli bir iş güvenliği uzmanı bulundurulması büyük bir önem taşır. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Sanayi sınıfında gösterilen işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği ile osgb hizmetlerinin uygulamasının zorunlu hale getirilmiş olmasına büyük önem verilmelidir.
  • Çalışma sırasında işçilerin mutlaka kişisel koruyucu donanımları kullanıyor olmasına dikkat edilmelidir.
  • İşçilerin çalışma ortamlarının her türlü güvenlik önlemine uygun olarak düzenlenmesi gerekir.
  • Cihazlarda bulunan koruyucu donanımlar ne kadar işin yapılışını zorlaştırsa da mutlaka sökülmeden çalışılması gerekir.
  • İş yerinde görev yapan iş yeri hekimlerinin, iş yeri hemşirelerinin ve iş güvenliği uzmanlarının sürekli olarak işçilere olası risk faktörlerinin anlatılması gerekir.

Bunlara ek olarak eğer işletmede psikolojik olarak kendini iyi hissetmeyen ya da işe elverişli olmayan bir personel var ise bu personellerin dinlenmeye alınması önemlidir. Bu tedbirler yalnızca genel tedbirlerdir ve iş yerlerinin faaliyet türlerine farklı önlemlerin de alınması büyük bir önem taşımaktadır. Örneğin merdiven bulunan işletmelerde merdivenlerin kaymayan bir yapıda olması ve hayati risk içermemesi, iş yerlerinde bulunan fanların bakım ve onarımlarının zamanında yapılması, mekânsal sorunların giderilmesi de alınabilecek tedbirler arasındadır. 

İşletmede İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Konusunda Uygulama

İşletmede İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Konusunda Uygulanan Yöntem ve Kurallar

İşletmelerde işçilerin daha güvenli bir ortamda çalışabilmesi için olası risklerin en aza indirilmesi ve daha huzurlu bir çalışma ortamı yaratılması gerekir. Bu çalışmalar sırasında iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi, çalışanlar ve işverenler ortak bir çalışma içerisinde olmak durumundadır. Bu risklerin azaltılmasında kullanılan yöntemler ve kurallar işletmelerin faaliyet türlerine ve sektörlere göre farklılık göstermektedir.

Bu tedbirler konusunda işverene büyük bir görev düşer. İşçi sağlığını ve iş güvenliğini içeren mevzuatın mutlaka uygulanmasında titizlik göstermeleri gerekir. Aynı zamanda işletmede bir güvenlik şefi bulundurulmasına önem verilmelidir. İş yerlerinde sağlık personeli bulundurmak da önemli bir yöntemdir.

Çalışma sürelerinin mevzuatta belirtilen sürenin üzerine çıkılmamalı, çalışanların olması gerekenden daha hızlı çalıştırılmaya zorlanmaması, uygun çalışma metotlarının kullanılması da işverenlerin dikkat etmesi gereken konular arasındadır. Çalışanların mutlaka kazaların meydana gelmemesi bakımından teşvik edilerek daha düzenli bir çalışma şekline yönlendirilmesi gerekir.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.