| General OSGB | Blog

Ofiste Daha Sağlıklı Nasıl Çalışılır?

Ofis, bir işletmenin ya da bir hizmetin yürütüm şartlarını yerine getirmek amacıyla yönetim, organizasyon gibi faaliyetlerin yapıldığı bir yerdir. Ofiste çalışan kişiler işlerini kapalı ortamda ve genellikle oturarak yaparlar. Ergonomi, iş güvenliği ile ilgili verimlilik sağlamak, insanların anatomik yapısı, bilişsellik özellikleri, çalışılan çevre sistemleri incelenmesi ve bunlar arasındaki maksimum uyum sağlamaya yönelik yapılan çalışmalardır. Ergonomi alanındaki risk faktörleri göz önüne alındığında, ofislerde çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması şarttır. Ofislerdeki iş kazaları, inşaat, maden, kaynak gibi işyerlerine göre daha az olması, kişilerin iş sağlığı ve güvenliği korunma tedbirlerini geri plana atmaktadır.

Ofiste Daha Sağlıklı Nasıl Çalışılır?

Sürekli aynı pozisyonda çalışmanın zararları vardır. Bu nedenle ofiste daha sağlıklı nasıl çalışılır konusunda birçok araştırma yapılmıştır. İş kazasının önemi değil, çalışanın güvenliğinin temel alınması önemlidir. Son yıllarda ofis çalışanları üzerinde ortaya çıkan meslek hastalıkları, durumun öneminin bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini göstermiştir. Ergonomide amaç;

  • Çalışanların işe olan etkinliğini arttırmak
  • Daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak
  • Aşırı ve gereksiz zorlanmalardan çalışanları korumak
  • Çalışma yönteminin düzenini sağlamak
  • Gereksiz aktivitelerin önüne geçmek
  • İnsan, makine ve çevre uyumunu sağlamaktır

Ofiste daha sağlıklı nasıl çalışılır konusunda eğitimlerde anlatılanlar dikkatle dinlenmeli ve çalışma hayatında uygulamaya konulmalıdır. İş Güvenliği eğitimlerinde verilen doğru duruş tekniklerini öğrenmeli ve duruş pozisyonlarınıza dikkat etmelisiniz.

Ofislerde Termal Kontrol

 

Ofislerde Termal Konfor

Sıcaklık, nem ve hava akımı olan yerlerde çalışan kişiler için, iç hava kalitesi çalışanların sağlığı ve güvenliği için önemli bir unsurdur. Çalışanların gününün ortalama 8-10 saatini ofiste geçirdiğini düşürsek, ofislerde termal konfor son derece önemlidir. Ofis ortamında çalışanlar için ayarlanan sıcaklık dengesi, ısıl konfor bakımından en önemli konulardan biridir. Ofis ortamı ne çok fazla sıcak, ne de çok fazla serin olmalıdır. Sıcaklık derecesi dengede tutulmadığında; uykusuzluk, halsizlik, savsaklama durumları ortaya çıkar.

Ofislerde Aydınlatma

Ofislerde yapılacak olan aydınlatma, yapılan işin niteliğine uygun olmalıdır. İhtiyaç duyulan ofislerde aydınlatma türü iki yolla sağlanabilir. Bunlar; doğal ışık (güneş ışığı) ve yapay (suni) ışıklardır. Doğal aydınlatma ofisler için oldukça önemlidir. Ayrıca ofis tasarlanırken, doğal ışıktan maksimum şekilde yararlanacak şekilde ve özellikte olmalıdır. Yapay aydınlatmanın fazla olduğu yerlerde baş ağrısı, göz bulanıklığı, yorgunluk gibi semptomlar gözlenebilir.

Ofislerde Kimyasal Maddeler

Ofislerde bulunan yazıcı ve yazıcıya ait kartuş toneri, pil, yapıştırıcı, temizlik maddeleri, mürekkep, kalem gibi ofiste bulunması gereken kimyasal maddeler vardır. Ayrıca ofislerde kimyasal maddeler arasında en sık kullanılan fotokopi makinası ve lazer yazıcılar ozon salgılar. Bu yüzden hassas davranılmalı, hijyen kurallarına uyulmalı ve el temizliğine özen gösterilmelidir.

Ofislerde Kimyasal Maddeler

Ofislerde Fiziksel Faktörler

Fiziksel faktörler, insanların anatomik yapılarından kaynaklanan durumları inceler. Çalışma alanında duruş pozisyonu, yinelenen hareketler, kas iskelet sistemi, işyerinin yerleşim planlaması ofislerde fiziksel faktörler bakımından önemli bir konudur. Ofis ortamında genel olarak otururken çalışıldığı için, duruş bozukluğu giderilmeli, bazen sık aralıklarla egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca sürekli bilgisayar ekranına bakmak göze zarar verdiği için gözler dinlendirilmeli ve bilgisayar ekran koruyucusu veya gözlük kullanılmalıdır. Ayakta yapılan işler için de kağıt, kartuş, toner yerleşimleri için yinelenen işler yapılır. Sağa sola dönerken güvenli bir şekilde dönülmeli, yerden bir şey alırken de eğilerek değil, oturarak alınmalıdır. Ayrıca ofiste herhangi bir ağırlık kaldıracağınız zaman, yükü vücudunuza yakın tutmanız gerekir.

Ofis Kurulumu

İşyerlerinin kurulduğu yerler, yerleşim planı açısından uygun olmalıdır. Ofis kurulumu yapılırken; pencere konumlandırılması doğru yapılmalı, içeriye yeterli derecede doğal ışık gelmelidir. Ayrıca ısının dengelenmesi için güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmayacak şekilde, pencereler konumlandırılmalıdır. Mutfak ve tuvaletler temiz tutulmalı, düzenli bir şekilde yıkanmalıdır. Buralarda biyolojik risk etmenlerinden korunmanız gerekir.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.