Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve iş güvenliği kapsamında yapılan yangın eğitimi geçerlilik süresi, mevzuatlardaki güncellemeye göre değişebilmektedir. İş hayatını en fazla tehdit eden ve büyük kayıplara yol açan yangın felaketinden korunmak için yapılan yangın eğitimleri son derece faydalı olmaktadır.
En küçük yangın riskinde bile yangın tüpünü kullanmayı bilmeyen, yangın alarmını çalıştırmayı beceremeyen ve daha da büyük yangınlarda tahliye kurallarına uymayan çalışanlar, hem kendi can güvenliklerini tehlikeye atmakta hem de işyerinin kontrol altında tutulabilecek zarar görme ihtimalini arttırmaktadır.
Bu yüzden yangın eğitimleri iş güvenliği kapsamında tereddütsüz yapılmak zorunda olan eğitimlerdir. Bu eğitimlere eksiksiz katılım olmalıdır. Yangının insan hayatını ne zaman tehlikeye atacağı önceden kestirilmediği için, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında minimum zarar ilkesiyle ilgili eğitimler tamamlanmalıdır.
İş güvenliği alanında çalışan uzmanlara gerekli en önemli belgelerden biri olan yangın eğitimi sertifikası kaç yıl geçerli? Bu konuda ilgili genelgeler kanuni düzenlemeyi içermektedir. Eğitime katılan tüm uzmanların belirli bir süre sonra bu sertifikayı güncellemeleri gerekir.
Çalışanlar bakımından ise altı ay işten uzak kalan izinli personelin, iş başı yapmadan önce yangın eğitimini tekrar alması gerekir. Önceden pek fazla önemsenmeyen bu tip eğitimler, iş güvenliği alanında yapılan kanuni düzenlemeler sonucu zaruri hale getirilmiştir.
Yangın gibi acil durumlarda karşılaşılacak risklerin ön izlemesini yapabilmeniz için yangın eğitimi zorunluluğu getirilmiştir. Tehlike sınıfına göre belirli sayıda personelin en kapsamlı eğitime katılması gerekir.
Tehlike sınıfı az tehlikeli olan yerlerde 50 çalışan için en az 1 kişinin bu eğitimi alması gerekir. Tehlike sınıfı tehlikeli olan işyerlerinde 40 çalışan için en az 1 kişi katılmalı iken; tehlike sınıfı çok tehlikeli olan işyerlerinde 30 çalışan için en az 1 kişi eğitimlere katılmakla yükümlüdür. Bu kişiler yangınla mücadele ve yangından korunma konusunda işyerlerinin destek elemanı olarak görev alırlar.
İş güvenliği yangın eğitimi tüm işverenlerin sorumluluğunda olup, çalışanların zorunlu katılımı gerekir. Bu eğitimdeki amaç; personelin yangını anlaması, müdahale tarzını hızlıca kararlaştırması, ekipleri oluşturması, söndürme ve kurtarma çalışmalarına olanakları ölçüsünde destek vermesidir.
Toplam süresi 4 saat olan bu eğitimlerin pratikteki karşılığı yangın söndürme tatbikatlarıdır. Her yıl yeniden yapılması gerekir. 25 yıllık yangına müdahale tecrübesi bulunan eğitimciler, eğitim sonunda sınav uygulaması gerçekleştirmektedir.
Acil durum ekibi olarak görevlendirilen kişiler başta olmak üzere herkesin bu eğitimi alması önemlidir. Genel vizyon sahibi işyeri yetkilileri bu tür eğitimlerin önünü açmalı ve tam katılımı sağlamalıdır. Bazen küçük bir detay büyük zararların önüne geçebilecek potansiyele sahip olmaktadır.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik