| General OSGB | Blog

İş Güvenliği Uzmanları Ne Kadar Çalışır?

6331 Sayılı İş Güvenliği Kanunu çerçevesinde görev alan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri de aynı kanun ve sonrasında oluşturulan yönetmeliklerle belirlenmiştir. İş güvenliği uzmanları ne kadar çalışır sorusunun cevabını da ilgili yönetmelikler yasal dayanaklarla birlikte açıklamaktadır.

general osgb banner

İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri OSGB firmalarının, işverenlerin ve şirketlerin insan kaynakları ile ilgilenen sorumluların sürekli gündemindeki konulardan biridir. En son güncellemesi 1 Ocak 2016 tarihinde yapılan çalışma süreleri, işyerindeki çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre şekillenmiştir.

İş Güvenliği Uzmanları Ne Kadar Çalışır?
İş Güvenliği Uzmanları Ne Kadar Çalışır? (Çalışma Süreleri)
İş Güvenliği Uzmanları Çalışma Süreleri 2020
İş Güvenliği Uzmanı Yıllık Çalışma Süresi
İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Süreleri Hesabı 2020
İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Süresi Yönetmeliği
İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Süresi Ne Kadardır?
İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Süresi Nasıl Hesaplanacak?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalışma süresi olarak tehlike sınıfları baz alınarak belirlenen zaman çizelgesine göre;

  • Tehlike sınıfı az tehlikeli olan işyerleri için her çalışana asgari aylık 10 dakika.
  • Tehlike sınıfı tehlikeli olan işyerleri için her çalışana asgari aylık 20 dakika.
  • Tehlike sınıfı çok tehlikeli olan işyerleri için her çalışana asgari aylık 40 dakika.

Bu sınıflandırmaya göre az tehlikeli bir işyerinde örnek olarak 20 kişi çalışıyorsa İSG uzmanı o işyerine aylık 200 dakika zaman ayırmalıdır. Bu da saat olarak 3 saat 20 dakikalık bir süreye tekabül eder.

Tehlikeli sınıftaki işyerinin 20 çalışanı varsa o işyerine aylık 400 dakika zaman ayıracağı anlamına gelir ki; bu da 6 saat 40 dakikalık bir süreye karşılık gelir.

Çok tehlikeli bir sınıftaki işyerinin 20 çalışanı varsa aylık 800 dakikalık bir süre yani, 13 saat 20 dakikalık bir zaman dilimi anlamına gelir.

İSG Uzmanı Aylık Mesai Süresi

İş güvenliği uzmanı aylık çalışma süresi Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri tarafından da sıkı bir şekilde takip edilmektedir. İşyerleriyle anlaşan OSGB firmaları, bünyelerinde istihdam ettikleri İSG uzmanlarının işyerlerine görevlendirmesini İSG-KATİP modülü üzerinden yapar.

İşyerlerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre atlık ne kadar süre görev alacağı zaten yönetmeliklerle belirlendiği için, OSGB firmaları birden fazla işyerine görevlendirilen İSG uzmanları için bir çalışma takvimi oluşturur ve bu düzene göre hizmet verilir.

İşyerlerine bu süreler dahilinde eğitimler verilmesi, güvenlik tedbirlerinin belirlenmesi ve alınması, işaretleyici levhaların takılması ve işverene tüm süreçlerde rehberlik edilmesi gibi çalışmalar yapılmaktadır. İşverenin sorumlulukları yönetmelikler kaynak gösterilerek belirtilmeli ve tedbirlerin alınıp alınmadığı da kontrol edilmelidir.

1 sinif yangin egitimi ve sertifikasi

İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Süreleri 2021

İş güvenliği uzmanı çalışma süreleri 2021 yılı için geçerli olan zaman dilimleri son yapılan güncelleme ile geçerliliğini korumaktadır. Az tehlikeli sınıflar için çalışan başına 10 dakika, tehlikeli sınıflar için çalışan başına 20 dakika ve çok tehlikeli sınıflar için çalışan başına 40 dakika süre olarak uygulanacaktır.

Çalışanların bu süre zarfında yapılacak çalışmalara katılmasını işveren sağlayacaktır. Üretim veya hizmet sürecine ket vurmadan, gerektiği zaman mesai saati değişikliğinden de faydalanarak yapılacak çalışmaların verimli olabilmesi için işveren ve çalışanların İSG felsefesini anlamaları ve uyum sağlayarak sahiplenmelerinin önemi büyüktür.

İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılacak tüm çalışmaların uzman nezaretinde ve rehberliğinde yürütülmesi gerekir. İSG uzmanının bu süreçteki en yakın çalışma arkadaşları işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli olmaktadır.

Bir tarafında Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin, diğer tarafta işveren ve çalışanların olduğu İSG üçgeninin son köşesini de İSG uzmanları, işyeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri oluşturmaktadır. Tepede ise tüm çalışmaları yetkilendiren, takip eden ve denetleyen Bakanlık bulunmaktadır. Saha çalışmalarının İSG-KATİP modülüne işlenmesiyle gerekli istatistikler tutulur, yıl sonunda İSG hizmetlerinin genel değerlendirmesi de bu verilere göre yapılır.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.