Yeni yasa tasarısı ile birlikte 2020 temmuz ayının ilk gününden itibaren olmak koşulu ile az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için de yeni bir kanun getirilmişti. Yeni alınan karara göre 01/07/2020 tarihinden itibaren, az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50 kişiden daha az (en az 1 çalışan) çalışanı olan işletmelerin artık iş yeri bünyesinde, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurması zorunlu hale getirildi. Peki bu duruma göre, 50 kişiden az çalışanı olan firma ve işletmelerin ne yapmaları, nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?
Öncelikle firma ve işletmelerin, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olan OSGB ile bir sözleşme imzalamaları gerekiyor. İmzalanan bu sözleşmenin Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirilmesi gerekiyor. Ayrıca yapılan sözleşmenin İş Sağlığı Güvenliği-Katip aracılığı ile bildirilmesi gerekiyor.
İşyeri ve iş güvenliği kapsamında yeni açıklanan kanunlara göre; bir iş yerinde 10 kişiden az çalışan personel varsa ve iş yeri az tehlikeli sınıfta yer alan bir işletme ise, bünyesinde dışarıdan iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda değil. Bu durumda ise iş yeri sahibi iş güvenliği açısından uygun bir iş yeri olduğuna dair belge almak durumunda kalıyor. Bu konuda da alınan karar şu şekilde; iş yeri ve işletme sahibi, Anadolu Üniversitesinin açmış olduğu bölüm aracılığı ile sertifikalarını alabilecekler. Anadolu Üniversitesinin açmış olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin e-sertifika programlarına katılan iş yeri yetkilileri belgelerini kolaylıkla alabilecekler.
Değiştirilen yasa tasarısına göre 2016 yılından bu yana az tehlikeli sınıfta yer alan ve 10 kişiden daha az çalışanı olan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurulması zorunlu bir durumdu. Fakat yeniden alınan karara göre artık iş yeri sahipleri belirlenen uzmanlık eğitimini kendileri alarak, kendi firmasının iş güvenliği uzmanı olabilecek. Fakat işyeri sahibi almış olduğu belgelere dayanarak yalnızca kendi işyeri içerisinde iş güvenliği uzmanı olabilecek. Herhangi bir amaç ile herhangi başka bir yerde bu belgeyi kullanamayacaklar.
İş güvenliği ve sağlık konuları çok önemli hayatî konular olması sebebi ile kurallara uyulmaması halinde cezalara başvurulur. İşletme sahibine belirli cezalar verilir ki bir daha bu derece önemli bir konuyu aksatmasın ve görmemezlikten gelmesin. Peki 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler ve firmalar; bu şartlar altında şirket bünyesinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmaları zorunlu hale getirildi. Buna rağmen hala bu şartları yerine getirmeyen iş yeri varsa tabi ki idari para cezaları uygulanır.
Uygulanan bu idari para cezaları, caydırıcı cezalar olmakla birlikte kurallara uymayan işletmelere ve kural ihlalinin devamını yapan işletmelere düzenli olarak ödenmesi için belirli bir para cezası verilir. Bu miktar her yıl değişen bir meblağ olmakla birlikte, işletmenin göstereceği tutuma göre ceza bedeli farklı tutarlarda olabilir. Yine duruma göre bir kereye mahsus ya da her ay ödenebilir.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik