| General OSGB | Blog

Yangın Eğitimi Sertifikası

Büyük yatırımlar ile açılan işletmelerde, fabrikalarda, depolarda, eski tarihi binalarda, müzelerde, elektrik panolarında ve konutlarda birçok mal ve can kaybına yol açan yangınlar için önceden önlem almak çok önemlidir. Yangın söndürme cihazlarını eksik bırakmamak ve düzenli bakımlarını yapmak bu tür felaketlerden korunmak için gereklidir. Sadece donanım olarak değil yangın eğitimi sertifikası sahibi olarak da profesyonel müdahale yöntemlerini öğrenmek yangın söndürme faaliyetlerinin etkisini arttıracaktır.

Yangın Eğitimi Ve Sertifikası Nasıl Alınır
1. Sınıf Yangın Eğitimi Ve Sertifikası
Yangın Eğitimi Ve Sertifikası Nereden Alınır?
Yangın Eğitimi Ve Sertifikası
Yangın Eğitimi Zorunluluğu
Yangın Tatbikatı Ve Eğitimi Belge
Yangın Tatbikatı Ve Eğitimi Ücreti Ne Kadar?
Yangın Tatbikatı Ve Eğitimi

Teorik olarak bilgilendirme ve uygulamalı olarak sahada pratik eğitimler şeklinde iki tür eğitimin yer aldığı yangın eğitimleri eğitmenler tarafından verilmektedir. Alanında yangın söndürme konusunda uzmanlaşmış ekipler tarafından verilen eğitimlerde teorik kısmın önemi tartışılmaz olsa da uygulama noktasında becerikli ve deneyimli olmanın önemi hayatidir.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınacak önlemler standartlara uygun olarak yapılırsa yangın söndürme ekiplerinin işleri de kolaylaşır. Ayrıca can ve mal kaybının da önüne geçmiş olunur. Yangın eğitimleri işyerlerinde çalışan herkesin, yöneticiler ve şefler de dahil olmak üzere alması gereken başlıca eğitimlerden birisidir. Bu eğitimlerin sonucunda her çalışan yangına müdahale konusunda bilgi sahibi olmaktadır. Yangına müdahale edemeyecek nitelikte olan çalışanlar tahliye kurallarına riayet etse bile birçok açıdan kar sağlar.

1. Seviye yangın eğitimi

Yangın eğitimlerinin başlangıcında 1. Seviye yangın eğitimi alınmaktadır. Basit yangınlara müdahale, kurtarma ve tahliye planlarının işlendiği bu eğitimlere katılanlar en basit şekilde hayatta kalmayı öğrenmektedirler. Müdahale gerektiren zamanlarda mevcut yangın söndürme ekipmanlarını kullanmayı, yangın tüpü ile doğru müdahaleyi, kurtarma önceliği olan belge, doküman ve malzemeleri öğrenerek birçok can ve mal kaybı riskini azaltma konusunda deneyim kazanmaktadırlar.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri arasında 1. Seviye yangın eğitimi verilse de en detaylı çalışmayı yalnızca yangın eğitiminin verildiği kurslarda almak daha donanımlı olmanızı sağlar. Hayati derecede mühim olduğu için yangın eğitimi sertifikası almak için eğitimlere devamsızlık yapmadan katılmak gerekir.

Yangın eğitimi alanların bu sertifikalarını periyodik olarak alacakları eğitimlerle güncellemeleri gereklidir. İşyerinde çalışan herkesin bu eğitimleri alarak müdahale konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Yangın eğitimi işyerinden çeşitli sebeplerle altı ay kadar uzak kalan her personele işe dönüşünde yeniden verilmek zorundadır.

Yangın eğitimini kimin alacağı konusunda işyeri temsilcisi ile müzakere edilebilir. Çok tehlikeli sınıftaki işletmelerde 30 kişiden en az biri yangın eğitimi almak zorundadır. Tehlikeli sınıftaki işletmeler için ise 40 kişiden birinin katılımı zorunludur. Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde ise 50 kişiden biri bu eğitimi alsa yeterli olmaktadır.

Yangın eğitimi sertifikası nereden alınır?

Detaylarını verdiğimiz yangın eğitimi sertifikası nereden alınır, eğitimleri kimler verir ve eğitimin içeriğinde hangi konular bulunmaktadır? Yangın eğitimleri Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilerek bu konuda faaliyet gösteren Ortak Sağlık ve Güvenli Birimlerinden alınabilir. Bu birimlerde istihdam edilen iş güvenliği uzmanları tarafından yangın eğitimleri verilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri kapsamında çalışanlara da eğitimler düzenlenmektedir. Bu eğitimlerin konularından biri de yangından korunma, yangına müdahale, kurtarma ve tahliye eğitimleridir.

Yangın gibi panik oluşturabilecek durumlarda yangın eğitimi alan kişinin kitleleri yönlendirmesi, ilk önlemleri alması, kurtarma ve tahliyeleri gerçekleştirmesi ve bu süreç içerisinde sakinliğini koruyabilmesi gerekir.

Yangın eğitimlerinde verilen konular arasında yangın tanımı, kavramlar, sınıflandırmalar, nedenleri faktörler, önleyici tedbirler, yangın söndürme metotları, yangın söndürücü maddeler ve özellikleri, yangına müdahale araç ve ekipmanları, tahmin yürüterek öngörüde bulunma, zararları anlama, ilk müdahaleler, ihbar, kurtarma, tahliye, acil durum eylem planı bulunmaktadır.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.