Elektrikli İşlerde Hangi Tip Merdiven Kullanılmalıdır?

Elektrikli işlerde izole merdiven kullanılması gerekmektedir.Alüminyum merdivenler elektriği ilettiğinden elektrik ile ilgili işlerde kullanılması isg açısından sakıncalıdır.

İzole Merdiven Nedir?

İş güvenliği açısından neden Fiberglas merdivenlerin kullanılması gerekiyor olduğu aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Hareketli İskele Periyodik Kontrolü

Elektrik ile ilgili olarak bazı kavramları kısaca hatırlatalım.

Akım; Kısaca elektriksel yük taşıyan parçacıkların hareketi olarak tanımlanabilir.

Elektrik devresinden akımın akması için bir kuvvet gerekir.Bu kuvvet olmadan elektronlar hareket etmezler,elektrik akımı akmaz. Dolayısı ile elektronları hareket ettirerek devreden elektrik akımının akmasına sebep olan kuvvet gerekir ki buna kısaca voltaj denir.

Gerilim ya da voltaj elektronları maruz kaldıkları elektrostatik alan kuvvetine karşı hareket ettiren kuvvettir. Bir elektrik alanı içindeki iki nokta arasındaki potansiyel fark olarak da tarif edilir.

Ark nedir?

Elektriksel olarak ark çok kısa ifadeyle bir elektrik  patlamasıdır.Kıvılcım atlaması olarak da tarif edilebilir.Ark esnasında ortam havası ısınır,yüksek hava basıncının oluşmasına sebep olur.

Bilindiği gibi elektrik , iletken olan malzemelerden kolaylıkla iletilebilir.Bundan dolayı malzemelerin iletkenlik oranında elektrik akımları kolaylıkla iletilebilir.Bakır ve alüminyum kıyaslaması yapılırsa bakır malzemeler alüminyuma göre daha iletken bir malzemedir.Elektronların hızları malzemenin saflığı ve iletkenlik özelliklerine göre değişmektedir.

İş güvenliği açısından değerlendirmek gerekirse elektrikli işlerde yukarıda kısaca belirtilen elektriğin özelliklerini  dikkate alarak elektrik ve tehlikeleri açısından elektrikli işlerde yalıtkan özellikte malzeme ve ekipmanları  kullanılmasının önemini ortaya çıkmaktadır.

Dolayısı ile elektrik akımlarının özellikleri dikkate alındığında elektrik tehlikesinin olduğu kısım ve  bölümlerde  yalıtkan özellikte merdiven kullanılması gerekmektedir.

Yalıtkan özellikte merdivenler ise farklı malzemelerden yapılabilmektedir.Bu malzemeler ahşap veya fiberglas olarak imal edilmektedir.

İSG açısından bunları kendi içersinde değerlendirmemiz gerekirse ahşap ile fiberglas malzemelerin özellikleri iyi bilmek gerekir.

Ahşap merdivenler düşük ısıda alevlenebilir,yanma ile zararlı dumanlar üretir,kemirgen ve böceklerden etkilenir ve mukavemet açısından ise dayanıksız olup darbelere karşı dayanıklı değildir.

Raf ömrü kısa ,sudan ve yağmurdan olumsuz etkilenir ,ahşap ürünler kolaylıkla su çeker ve ürünlerin su alması durumunda kesinlikle elektrikli işlerde kullanılması iş güvenliği açısından kesinlikle sakıncalıdır.

Açık , ıslak  ve nemli alanlarda kullanımı sakıncalıdır . Bilindiği gibi nem ve ıslaklık elektriğin iletkenliği arttırır ve iş güvenliği açısından ciddi tehlikelere sebebiyet verir.

Fiberglas malzeme eritilmiş haldeki camın çok küçük deliklerden eritilerek akıtılıp sertleştirilmesi ile üretilir.

Fiberglas Mukavemet açısından çelikten daha büyük bir dirence sahiptir.Darbelere karşı dayanıklıdır.Doğal olarak yanmaz,alevi yaymaz,ısıya maruz kaldığı zaman duman ve zehirli ürünler yaymaz.Raf ömrü uzundur,nemden ve sudan etkilenmez, açık ve kapalı alanların hepsinde rahatlıkla kullanılabilir.

Fiberglas çürümez ,kemirgen ve böceklerden etkilenmez.Düşük ısı iletkenliğine sahiptir.

Kısacası yalıtkanlık ve mukavemet açısından kıyaslandığı zaman ahşap ve fiberglas ürünlerin ne denli farklılık gösterdiği açıkça ortadadır.

Elektrik ve tehlikeleri dikkate alındığı zaman ahşap merdivenlerin yalıtkan merdiven olarak nitelendirilmesi ve kullanılması son derece sakıncalı olduğu görülmektedir.

Her fiberglas merdivenin Elektrik işlerinde kullanılması uygun mudur?

Yukarıda anlattığımız gibi fiberglas merdivenler elektrik işlerinde kullanılması uygun ve güvenlidir.Fakat bu merdivenlerin de bazı standartları mevcuttur.Bu standartlar EN 131 ,EN 50528 ve EN 61478’dir.Bu standartların sağlanabilmesi için yalıtkanlık ve izole testlerinin yapılması gerekmektedir.Bu testler ise akredite bağımsız kuruluşlar tarafından yapılarak belgelendirilmesi ve bu belgelendirmenin ise geçerliliğinin devamlılığı da ayrıca ödemlidir.Alınacak izole merdivenlerde bu belgelerin güncelliği sorgulanmalıdır.

Bu testler yapılırken farklı koşullar altında testlerden geçirilerek malzemenin yalıtkanlığının dayanımı ve hangi voltajlara kadar dayanım  gösterdiği test aşamasında kontrol edilerek raporlanmaktadır.

Ayrıca basamaklar arasında ürünün özelliklerine bağlı olarak hangi voltajlara kadar ark yapmadan dayandığı da tespit edilmekte ve test raporları olarak sunulmaktadır.

Kısacası fiberglas merdivenlerde aranacak özellikler ve standartlar yukarıda belirtildiği gibidir.

Elektrik işlerinde İş güvenliği açısından kullanılacak merdivenlerin fiberglas yada diğer bir ifadeyle izole merdiven olması değil, aynı zamanda EN standartlarına uygun ve özellikle de test raporlarının da olması gerekmektedir.

İSG uzmanları arkadaşlarımızın bu konularda gereken hassasiyeti göstermesi iş kazalarının engellenmesi için önemli bir adım olacaktır.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.