| General OSGB | İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Nedir?

İşyeri sağlık ve güvenlik birimi, işyerlerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı hizmetlerini yürütmek üzere oluşturulan ve yalnızca o işyerinin bu hizmetlerinden sorumlu olan birimlerdir. Açılması için Çalışma Bakanlığı tarafından bildirilen niteliklere sahip olması gerekir. Bu maddeleri karşıladığı zaman işyerlerinde İSGB açılmasına izin verilmektedir.

Bilindiği gibi Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri üzerinden birçok firmaya iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunulmaktadır. Bunun yanı sıra sağlık ve güvenlik hizmetlerinin birinci elden sürdürülmesi ve tamamen yalnızca tek bir işletmeye odaklanmak istenmesi durumlarında İşyeri sağlık ve güvenlik birimleri oluşturularak, işletmenin çalışanlarına hizmet verir.

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Nedir?
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Nasıl Açılır?
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Ne Demek?
Kimler İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Açmak Zorundadır?
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurmak içiin Gerekli şartlar
işyeri Az Tehlikeli sınıfta Caliışan Sayısı 750
işyeri Az Tehlikeli sınıfta Caliışan Sayısı 1000
işyeri Az Tehlikeli sınıfta Caliışan Sayısı

İşyerlerinin güvenlik hizmetlerini en detaylı şekilde incelemek, riskleri rapor etmek ve değerlendirmek, İSG Katip modülüne işletme verilerini girmek ve sonuç raporlarını doldurmak üzere oluşturulan bu birimler maksimum fayda ilkesine göre hareket etmektedir.

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Nasıl Açılır?

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi nasıl açılır, açmak için hangi şartlar aranır ve başvuru nereye yapılır bilgilerini paylaşalım. İSGB açılabilmesi için bu hizmetleri ülke bazında yürüten ve sorumluluk üstlenen Çalışma Bakanlığından izin alınması gerekir. Bu izin için istenen belgeler İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliklerinde yer almaktadır.

İSGB açılması için firmanın bünyesinde en az 1 kadrolu/tam zamanlı iş yeri hekimi ve aynı şekilde en az 1 tam zamanlı iş güvenliği uzmanı olması gerekmektedir. Yarı zamanlı hekim ve İSG uzmanı görevlendirmesi yaparak yapılan başvurular reddedilmektedir. İSGB açılması için başvuru yapılmasındaki maksat, o işletmenin çalışanlarına yerinde hizmet verebilmek ve her gün her saat hizmet verebilmek olduğu için tam zamanlı çalışan şartı aranmaktadır.

İşyerinde iş güvenliği hizmetini ve iş yeri hekimliği hizmetini sürdürebilecek donanıma sahip yeterli personel olması, çalışanların iş kazalarına yönelik alacağı önlemlerin daha yakından ve ciddi takip edilmesi anlamına gelir. Bu özellik sayesinde daha az iş kazası ve daha yüksek verim elde edilecektir.

İSGB bünyesinde görev alacak iş güvenliği uzmanının o işyerinin tehlike sınıfına uygun sınıfta bir sertifikaya sahip olması gerekmektedir. Sınıfına göre B, C veya en üst düzey olarak A sınıfı İSG uzmanları görevledirilmelidir.

Kimler İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Açmak Zorundadır?

İSGB açılması bir zorunluluk mudur, zorunluluk ise hangi nitelikteki işyerlerinde açılması şartı aranmaktadır? İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimini açmak zorunda olan işyerlerinin Çalışma Bakanlığının belirlediği standartlarda olması gerekmektedir. Bakanlığa göre;

  • İşyeri az tehlikeli sınıfta ise ve çalışan sayısı 1000 kişiden çoksa
  • İşyeri tehlikeli sınıfta ise ve çalışan sayısı 750 kişiden çoksa
  • İşyeri çok tehlikeli sınıfta ise ve çalışan sayısı 500 kişiden çoksa

isyeri saglik ve guvenlik biriminin gorevleri

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi açmak için gerekli şartlardan birincisi bakanlığın belirttiği tehlike sınıfına göre uygun sayıda çalışana sahip olmasıdır. Ayrıca İSGB’nin tüm çalışanların girmeye yetkili olduğu katlarda ve hatta zemin katta olması önemlidir.

Çalışanlar rahat bir şekilde işyeri sağlık ve güvenlik birimine ulaşabilmeli ve rutin kontrolleri ile problemlerini dile getirebilmelidir. İSGB odalarının da belirli standartları olmak zorundadır.

Daha önce iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olması gerektiği ifade edilmiştir. Bu uzmanlardan işyeri hekiminin odası en az 8 metrekare olarak tasarlanmalıdır. İş güvenliği uzmanının da odası aynı ölçülerde olmalıdır. İlk yardım odası olarak da en az 12 metrekare bir mekan tasarlanmalıdır. Birden daha fazla İSG uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirilecek olursa her biri için yeniden ayrı bir 8 metrekarelik oda ayarlanmalıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.