| General OSGB | İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kimdir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu hem de bundan yararlanılarak detaylandırılan yönetmeliklerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı kimdir sorusuna net bir şekilde cevap vermektedir. İSG uzmanı bu alanda Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden eğitim alan veya ilgili mevzuatta belirtilen ön lisans ve lisans bölümlerinden mezun kişilerden oluşmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yapabilmek için Çalışma Bakanlığının sınavından geçerli notu almak gerekir. İlk olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanlığından başlayan İSG serüveni, belirtilen şartları sağladıktan sonra sırasıyla B ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığına doğru yol almaktadır. En yüksek sınıf olan A sınıfı İSG uzmanları bütün tehlike sınıflarında görev alabilmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kimdir
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? 2020
iSG Alanında Yüksek Lisans Yapanlar
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının Calışma Koşulları

İş sağlığı alanında yüksek lisans yapan lisans mezunlarının da görev yapabildiği bu çalışma alanında Çalışma Bakanlığı tarafından oluşturulan İSG Katip modülü üzerinde tüm kayıtlar gerçekleştirilmektedir. Uzman görevlendirmesinden yapılan çalışmaların raporlarına ve istatistik girişlerine kadar birçok bilgi tek bir çatı altında Bakanlığın görebileceği şekilde kayıt altına alınmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı birden fazla işyerinde görev alabilir. Sayısı yeterli olan iş yerlerinden birkaç tanesine birden bakabilen ve işlemleri gerçekleştiren İSG uzmanları çok sayıdaki çalışan barındıran bir işyerinde tam zamanlı olarak da çalışabilir.

İş güvenliği uzmanı nasıl olunur 2020?

Son zamanların en popüler meslek dallarından biri olduğu için çoğu lise mezunu yeni gelişmelerle birlikte iş güvenliği uzmanı nasıl olunur 2020 araştırmasını yapmaktadırlar. Doğru bir yönlendirme ile önce 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümünü bitirmeleri, ardından iş güvenliği sınav eğitimi alarak İSG sınavından başarılı olmaları, akabinde ise bir OSGB firmasıyla anlaşarak işyerlerine görevlendirilmeleri gerekir.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin yanı sıra iş yerlerinde kurulan İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri de İSG uzmanlarının görev alabileceği birimlerdir. İşyeri temsilcileri bünyelerinde İSGB açmayı planladıklarında birincil olarak istihdam etmeleri gereken uzman iş sağlığı ve güvenliği uzmanıdır. ÇSGB’nin açtığı sınavda başarılı olanlar uzman statüsüne kavuşurken, diğer mezunlar teknisyen sıfatı ile iş yaşamlarına devam etmektedirler.

Bu kategoride en yüksek uzmanlık sınıfı olan A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığına başvurabilecek adaylar; B sınıfında 4 yıl çalışıp A sınıfı sınavında başarılı olanlar, mimarlık ve mühendislik fakültesinden mezun olanlar, Teknik elemanlardan İSG alanında doktora yapmış olanlar, İSG Genel Müdürlüğünde 10 yıl çalışmış mühendisler, mimarlar ve müfettişler ve uzman yardımcıları başvuruda bulunabilirler.

İSG alanında yüksek lisans yapanlar?

2020 yılında iş güvenliği uzmanı nasıl olunur konusunda tüm kaynaklarda yer alan bilgiler ışığında mimarlık ve mühendislik bölümlerinden mezun olan kişiler, Fen-Edebiyat Fakültelerinin fizik ve kimya bölümü mezunları, teknik öğretmenler ve aynı alanda denetim yapma yetkisine sahip iş müfettişleri iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı için başvuruda bulunabilirler.

A sınıfından sonra en yüksek sınıf olan B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için aranan şartlar arasında; C sınıfında 3 yıl çalışıp B sınıfı sınavında başarılı olanlar, Mimar ve mühendislerden İSG alanında yüksek lisans yapanlar, Bakanlıklarda en az 10 yıl müfettiş yardımcılığı yapanlar bulunmaktadır.

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı için başvurabilecek adaylar ise; C sınıfı olarak başlangıç eğitimini başarıyla bitirip C sınıfı sınavında yeterli puanı alanlar, İSG alanında teftiş yapabilecek statüye sahip olanlardan 10 yıl çalışmış olanlar bu sınıftaki İSG uzmanlığına başvurabilirler.

Teknik şartların yanı sıra OSGB firmalarında görev alabilmek için (özellikle çok sayıdaki C sınıfı uzmanları geride bırakarak) iletişim becerinizin yüksek olması, popüler MS Office programlarını kullanabiliyor olmanız, İSG KATİP modülüne hakimiyetiniz, erkek adaylar için askerliğini yapmış olma şartı, çoğunlukla sürücü belgesi sahibi olunması, ekip çalışmasına yatkınlık, yönetim becerisi, krize müdahale yetisi en çok aranan çalışan nitelikleri arasında yer alır.

is guvenligi calisma kosullari

iş güvenliği uzmanı adaylarını çalışma koşulları

İş güvenliği uzmanlığı kursu için OSGB firmalarına başvuruda bulunabilirsiniz. Bu kurslarda teorik ve uygulamalı şekilde eğitimler verilmektedir. Tüm eğitimlerin genel amacı iş güvenliği uzmanı adaylarını çalışma koşullarına sözel ve pratik olarak hazırlayarak iş yaşamını kolaylaştırmak olmaktadır. Kurs dahilinde verilen konular arasında;

  • Dünya genelinde iş sağlığı ve güvenliğinin mevcut durumu
  • Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğinin mevcut durumu ve yeni gelişmeler,
  • İş sağlığı ve güvenliği alanındaki uluslar arası mevzuat
  • İş sağlığı ve güvenliği alanındaki ulusal mevzuat
  • Risk değerlendirmesi
  • İSGB ve OSGB
  • Korunma politikaları ve koruyucu donanımlar
  • Fiziksel risk faktörleri
  • Kimyasal risk faktörleri
  • Biyolojik risk faktörleri
  • Psikososyal risk faktörleri
  • İSG alanında uygulama düzeyindeki saha problemleri ve çözüm önerileri

İSG kursunda verilen yukarıdaki teorik eğitimlerin yanı sıra sahadaki uygulamaları da içeren işaretlemeler, çalışma alanındaki koruyucu önlemler ve işyerlerindeki uygulamalar konusunda da pratik eğitimler verilmektedir. Uygulamada iş başı eğitim verilerek direkt mesleğe yönelik beceriler kazandırılmaktadır. İş başı eğitimler ile göreve yeni başlayacak olan İSG uzmanlarının herhangi bir kriz anında yönetim becerilerini sergilemeleri beklenmektedir.

İş güvenliği alanında yapılması lazım olan tatbikatların da eğitimlerde canlandırılması, gerçek hayata uyarlanarak doğal afet, yangın veya patlamalarda yapılacak öncelikli işlerin önemi öğretilmekte ve vurgulanmaktadır.

İş güvenliği uzmanı iş ilanları ve detaylar

Piyasadaki ihtiyaç nedeniyle iş güvenliği uzmanı iş ilanları birçok sitede ve işletme web adreslerinde yer almaktadır. Hangi sınıfta iş güvenliği uzmanı ihtiyacı olduğu ilgili ilanlarda belirtilirken, detaylarda aranan uzmanın diğer nitelikleri de yer almaktadır.

Örnek bir iş güvenliği uzmanı iş ilanı içerisinde çoğu zaman Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi firmaları tarafından ilanlar yayınlanmaktadır. İşin niteliği olarak tam zamanlı veya yarı zamanlı arayışlar ilgi çekmektedir. Şirket KYS prosedürüne uygunluk, tercihen yabancı dil bilen, hafta içi ve hafta sonu çalışmaya uygun A, B veya C sınıfı iş güvenliği uzmanı şeklinde ilan detaylarına rastlayabilirsiniz.

İş güvenliği uzmanı iş ilanları eğer kurumsal bir firma tarafından verilmişse daha farklı nitelikler aranabilir. Büyük firmaların tam zamanlı iş ilanları İngilizce verilmektedir. Buradaki kasıt aranan uzmanın yabancı dil bilen birisi olması gerekliliğidir. Bu tür ilanlarda Bachelor derecesi, sektörde 4-5 yıllık deneyim, B veya A sınıfı iş güvenliği uzmanlığına sahip olma, MS Office programlarına hakimiyet, Çok iyi derecede sözel ve yazısal İngilizce becerisi, İş yaşamında yaratıcı düşünce, market ve müşterilerin ihtiyaçlarını anlamak, saha çalışmalarına yatkınlık, diğer insanlarla iletişim becerisi, farklı perspektiflerden bakabilme yeteneği ve işbirliğine yatkınlık yer almaktadır.

Son dönemlerde özellikle hastane ilanlarına çokça rastlanmaktadır. İşin niteliği gereği hastaneler A veya B sınıfı iş güvenliği uzmanı istihdam etmek istemektedirler. Piyasada en az bulunan sınıf A, daha sonra B sınıfıdır. Bu yüzden bu sınıfların geliri de C sınıfına nazaran daha yüksek olmaktadır. Sağlık sektöründe denetim ya da teftiş departmanında, sürekli ve tam zamanlı çalışma şekli belirtilerek ilanlara başvuru beklenmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.