Her işyerinin çalışma sahalarındaki ağır ekipmanları periyodik olarak incelemesi, ekipmanların arızalarını gidermesi ve düzenli şekilde bakımlarını yapması gerekir. İşyerinin mevcut iş güvenliği protokolünü yeniden değerlendirmek için muazzam zaman dilimleri vardır. Örneğin işletmenin daha az üretim yaptığı, daha az hizmet sunduğu dönemler gibi. Ancak işyeri sürekli faal halde ise yani yılın her ayı aynı şekilde retim yapmakta ise, o halde belirli dönemler belirlenip tüm ağır ekipmanların ve sürüş ile kullanılan araçların bakımlarının yapılması gerekir.
İşyerinde güvenliği en üst düzeye çıkarmak ve hem çalışanların hem de misafirlerin yaralanma riskini en aza indirmek için neler yapabileceğimizi düşünmek önemlidir. Özellikle belirli dönemler sürüş güvenliğini test etmek için denetim amacıyla belirlenmelidir. Sadece otomobillere değil aynı zamanda şantiyelerde ve diğer yoğun emek gerektiren işyerlerinde (ağır makineler, kamyonlar ve diğer büyük araçlar dahil) kullanılan çeşitli araçlara da odaklanmak gerekir.
Şirketinizin ağır makineler ve araçlar için bir güvenlik planı olmalıdır ve bunun gerektirdiği tüm inisiyatifler alınmalıdır.
Günlük hayatta kullandığımız tüm yollar, okullar, evler, işyerleri ve her yer belirli bir inşaat sürecinden sonra bu hale gelmektedir. Sanayi devriminden bu yana toplumların bu kadar hızlı gelişmesi şaşırtıcı olsa da, şehirlerimizi inşa etmeye yardımcı olan inşaat işçilerinin de ülkedeki en tehlikeli çalışma koşullarından bazılarıyla karşı karşıya kalması da bir gerçektir.
Mimari projeleri inşa etmek için kullanılan ağır makineler çok güçlüdür ve bir kaza olduğunda ciddi zarar verme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle bir şantiyede çalışan herkesin buldozerler, vinçler, forkliftler ve daha farklı ağır ekipman parçalarını nasıl güvenli bir şekilde kullanacağının farkında olması önemlidir. Yolda ağır makine kullanan sürücüler ve diğer inşaat ekipmanlarını taşıyan kamyon sürücüleri için yol güvenliğinin vurgulanması gerekir.
İnşaat endüstrisi ülkemizde son yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve gelişmiştir. Neredeyse tüm büyükşehirlerimiz şantiyelere dönüşmüştür. Bu yüzden çalışmalarda gerekli güvenlik önlemlerini almanın önemi muazzam seviyededir. Hem çevre güvenlik önlemlerinin alınması hem de ekipman kullanımı konusunda eğitimli personelin görev yapması kaçınılmaz olmalıdır.
İnşaat işçilerinin yüksek riskli tehlike sınıfında çalıştığı görülüyor. Bu şantiyelerdeki iş kazalarının tedbirlerin yetersizliğinden meydana geldiği de biliniyor. Bu yüzden şantiyelerdeki ağır makine ve inşaat arası kaza riskini azalmak için çalışmalar yapılmalıdır. Doğru planlama, eğitim ve düzenli bakımlar ile çalışanlarınızın karşılaştığı riski en aza indirebilirsiniz.
İnşaat şantiyelerinde güvenli sürüş için çalışan personelin tamamının iş güvenliği eğitiminden geçirilmesi gerekir. Ayrıca yalnızca eğitimli çalışanların ağır ekipmanı çalıştırmasına izin verilmelidir. Bu tür ekipmanların çalıştırılması konusunda eğitim almamış çalışanlar, ekipmanı başlatmayı ve durdurmayı dahi bilmiyor olabilirler.
Ekipmanlar çalışmadığı sürelerde uygun şekilde depolanmalıdır. Kantları örtülmeli, frenleri kilitli kalmalı ve güvenlik mandalarının aşağı doğru olmasına dikkat edilmelidir. Ağır ekipmanların düzenli olarak denetlenmesi çok önemlidir. Düzenli denetimler olmadan temeldeki basit sorunlar kolayca fark edilmeyebilir ve kazalara yola açabilir. Ve elbette çalışanların tamamının gerekli tüm güvenlik ekipmanları ile donatılmaları sağlanmalıdır.
İnşaat işçileri yalnızca iş başındayken risk altında değildir. Şantiyeler arasında seyahat etmek, ekipmanı taşımak da kendi başına tehlike oluşturabilir. Çünkü bu inşaat araçları diğer araçlarla birlikte kaza yapma riski altındadır.
Önlenebilir bir kazaya neden olan ihmalkar bir sürücünün olasılığı her zaman ihtimal dahilinde olmalıdır. Bu yüzden inşaat araçlarını ve işçilerini yolda güvende tutmak için alınması gereken önlemler önem arz eder.
İnşaat işleriyle uğraşan şirketlerin neden iş güvenliği tedbirlerine riayet etmeleri ile ilgili çok çarpıcı bilgiler aktardık. Üstelik sektörün kalbinden bilgiler vererek. Bu yüzden iş güvenliği hizmeti asla ihmal edilmemesi gereken çok ciddi bir süreçtir. Bu süreçte rol alacak tüm uzmanların çalışanlar ile temas kurabilmesi, iş güvenliği kültürünün yerleşmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik