İş güvenliği eğitimi videoları hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı öğretim ilkeleri vardır. Çalışanların daha kolay anlaması için konuları olabildiğince somutlaştırma, örnekler ile pekiştirme, saha uygulamaları ile destekleme gibi birçok öğretim faktörü göz önünde bulundurulmalıdır. İyi bir iş güvenliği uzmanı bu önemli noktaları dışlamadan çalışanların maksimum verimlilik alabilmesi için istenen hedeflere ulaşmak amacıyla videoları sunmaktadır. Bu yüzden eğitim videoları hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili deneyimli iş güvenliği uzmanlarımızın kaleminden bilgiler aktarıyoruz.
Video formatlarını kullanmak eğitim metotları açısından çok büyük bir yenilik değil. Diğer eğitim içerikleriyle bütünleşik şekilde kullanıldığında çok faydalı oluyor. Çoğu video çok fazla bilgi barındırır ve iş güvenliği temel eğitiminden sadece birkaç saat sonra bile çok azı parçalar halinde hatırlanır. Sonuçta çalışanlar işbaşına döndüklerinde öğrendiklerini uygulayamazlar. İş güvenliği ilkelerini hatırlamak uygulama sırasında can kurtaracağı için video eğitimlerinin önemi daha fazla ortaya çıkar.
Bu nedenle verimli bir videolu eğitim için kısa ve odaklanmış, zaman içinde aralıklı olarak sunulan ve sürekli test edilip güçlendirilen temel kavramlar halinde düzenlenmelidir. Mikro öğrenme olarak bilinen bu yaklaşım, çalışanların öğrenmesine, işe dahil olmasına ve güvenlik tedbirlerini daha iyi uygulamasına yardımcı olmaktadır. İş Güvenliği Eğitiminde fiilen bilgi edinme en faydalı öğrenme yöntemidir.
İSG Eğitiminde videoların genel sunum özelliği yerine daha küçük ve belirli hedeflere göre hazırlanması daha iyi olacaktır. Örneğin küçük iş kazalarını % 50 azaltmak gibi. Çoğu zaman eğitimlerin çok şeyin sığdırıldığı tek bir video ile geçiştirildiği görülmektedir. Şu anki mevzuat eğitim süresi olarak yeterli süre tanımasa da bu en kısa zamanda düzenlenmesi gereken bir konu olacaktır. Bu yüzden eğitimlerde tek bir hedefe yönelik uygulama, bütün hedeflere yönelik uygulamadan daha çok işe yaramaktadır.
İş yaşamında deneyimli iş güvenliği uzmanlarının en fazla yaşadığı sorunlardan biri de çalışanların zaman içinde kestirme yollar ve kötü alışkanlıklar geliştirip bunun sonucunda yaralanmalarıdır. Bazen iş güvenliği tedbirlerini uygulama konusunda çalışanların tembel davrandıkları görülür. Bu yüzden iyi örneklendirilmiş ve görsellerle zenginleştirilmiş videolu eğitimlere ağırlık vermek gerekir.
Deneyimli çalışanların daha az yaptığı, yeni başlayanların ve tedbirleri ihmal edenlerin daha fazla yaptığı hatalar iş kazalarına neden olabilmektedir. Bunun önleyici olması için eğitimlere dikkat etmek gerekir. Her çalışanın farklı bir rolü olduğunu unutmadan mikro içeriklerle yola çıkmak gerekir. Çalışanların zayıf ve güçlü yönlerinin farkında olmak ve içerikleri ona göre hazırlamak önem arz eder.
Öğrenme sonuçlarını geleneksel ölçme yöntemleri ile test etmek ve değerlendirmek bir defalığına sonuç almak anlamına gelir. Oysa İSG eğitimlerinde çıktılar iş güvenliği tedbirlerine uymak ve başarılı olmakla ölçülür. Bu da sıfır iş kazası ve meslek hastalığı istatistiği anlamına gelmektedir.
Mevcut iş güvenliği eğitimi sürelerinin belirlenen hedeflere uymayı ne ölçüde karşıladığı elbette tartışılabilir ancak bir işyerinde iş güvenliğini sağlamak ve çalışanların sağlığını tehlikeye atmadan iş sürecini tamamlamak için İSG eğitimlerinin rolü tartışılmazdır. Bu nedenle eğitimlerin içeriğinin dolu dolu olması, çalışanların anlayabileceği dilde verilmesi önemlidir. İş güvenliği eğitimi söz konusu olduğunda işverenin tüm çalışanlarını eğitim sürecine dahil etmek için gerekli önlemleri alması gerekir.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik