| General OSGB | İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

1 Temmuz 2020 İSG Kanununda Yapılan Değişiklikler

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu belirli niteliklere sahip olan işyerlerinin iş güvenliği ile ilgili alması gereken önlemler konusunda en geniş çerçeveli mevzuat olarak bilinmektedir. İşçilerin sağlığını ve bununla irtibatlı olan işyerinin güvenliği minimum risk prensibi ile tehlikelerden uzak tutmayı amaçlayan bu kanun, zaman içinde değişen ve eklenen maddeler ile değişmiştir. Eksikliklerin zaman için tamamlanması ile birlikte 1 Temmuz 2020 İSG Kanununda Yapılan Değişiklikler ile İSG alanındaki en geniş yetkili mevzuat son halini almıştır.

general osgb banner

Zaman içinde elbette çağın gereksinimlerine göre değişebilecek ve kapsamı genişletilebilecek İSG Kanunu 1 Temmuz 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan son şekli ile artık önceden zorunlu olmayan işyerlerini de kapsayacaktır. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bilindiği gibi artık bir bilim dalı olarak kabul edilen İş Güvenliği alanında 2013 yılından beri etkin şekilde rol oynamaktadır. Kapsamdaki işyerlerini etkileyen bütün maddeler değişen son biçimi sayesinde artık 50’den az çalışanı olan işyerlerini de İSG Katip modülünden atanan İSG uzmanı aracılığı ile sorumlu tutmaya başlamıştır.

1 Temmuz 2020 İSG Kanununda Yapılan Değişiklikler
1 Temmuz 2020 İSG Kanununda Yapılan Değişik
2020 İSG Kanununda Neler Değişti
2020 İSG Kanununda Neler Değişti Detaylar
Son İSG Kanununda Değişen Maddeler
Son İSG Kanununda Değişikler
İSG Katip Modulü
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Nitelikler

Kamu kurumlarını da 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren ilgilendiren bir madde olarak, Çalışma Bakanlığının ilgili Genel Müdürlüğüne bağlı İSG Katip modülünden bir iş güvenliği uzmanı atanmasını gerektiren bir şekilde değişiklik yaşamıştır.

2020 Temmuz İSG Kanununda Neler Değişti?

Daha önce birkaç kez ertelenen 50’den az çalışanı olan işyerlerinin zorunlu İSG uzmanı atama şartı artık 1 Temmuz 2020 itibariyle gerekli hale gelmiştir. Esnaf Sanatkarlar ile İlgili Sanayi Odalarının yeniden bir girişimi olmadığı takdirde, minimum sayıdan daha az işçi çalıştıran işyerlerinin de artık İSG hizmetlerini, diğer işyerleri gibi mevzuatta belirtildiği gibi alacağınız öngörmektedir.

Daha önceki hali ile birçok alanda işçilerin ve işyerlerinin neler yapması gerektiğini anlatan 6331 Sayılı Kanun gereğince;

  • Çalışanların işe giriş öncesi sağlık raporu alması
  • İşyeri temsilcisinin işyeri tehlike işaretlerini gerekli yerlere asması
  • İş Sağlığı ve Güvenliği talimat çizelgesinin hazır edilmesi
  • Çalışanların kullanması gereken koruyucu ekipmanların bulundurulması
  • Çalışanların belirli bir kesiminin ilk yardım eğitimini tamamlaması
  • İSG uzmanının hazırlaması gereken planlar
  • Risk değerlendirmesinin yapılması
  • İşçilerin istisnasız hepsinin İSG eğitimine tabi tutulması yapılmak zorundadır.

Bu hususlar ile ilgili değişiklik olmamıştır ancak 1 Temmuz 2020 tarihine kadar olan süreç için geçerli birkaç maddenin yürürlükte kalması öngörülmüş ise de bu tarihin dolması itibariyle artık o hükümler de geçerliliğini yitirmiştir. Bakanlığın yeni bir karar alması durumunda o konu ile ilgili de güncel bilgilendirmemizi yapacağız ancak bugün itibariyle geçerli olan durumu sergileme ihtiyacı hissetmekteyiz.

İSG Alanı

Son İSG Kanununda Değişen Maddeler

Son İSG Kanunu aslında yeni bir değişim yaşamasa da önceden konulan süre sınırlaması gereğince artık 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle bazı uygulamaların işleyişi son bulmuştur. Bu maddelerdeki işleyişin son bulmasıyla bu tarihten itibaren geçerli olan İSG hükümleri arasında;

  • 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde İSG uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi yapılmak zorundadır.
  • B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı artık Çok Tehlikeli işyerlerine görevlendirilemeyecektir.
  • C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı artık tehlikeli işyerlerine görevlendirilemeyecektir.
  • Kamu kurumları artık İSG Katip modülü üzerinden İSG görevlendirmesine tabi tutulacaktır.

Bu maddelerin yürürlüğe girmesiyle OSGB firmaları Bakanlıktan görüş alarak adım atacaklar veya İSG Katip modülünde izin verilen menülere giriş yaparak ilgili maddelerin işler hale gelmesini sağlayacaklardır. Pandemi nedeni ile bu maddelerin bu tarihte yürürlüğe girmesi iş hayatında nasıl tepki alır bilinmez ancak mevcut Kanun hükümlerine göre gerekli adımların atılması gerekecektir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.