İSG yani iş sağlığı ve güvenliği, işletmelerin zorunlu olarak dahil olduğu bir programdır. Uzmanlar tarafından çalışanların sağlığı ve işyerlerinin güvenliği için alınan tedbirler, sizleri hem kanuni yaptırımlardan hem de maliyet zararından koruyacaktır. İSG eğitimi ve önemi de burada rol oynamaktadır.
İşletmelerin çalışma alanlarına göre çalışanların karşılaşabilecekleri meslek hastalıklarının ön görülebilir olması, iş kazalarını önleyici tedbirlerin alınması iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile sağlanabilecek hizmetlerdir. Bu açıdan korunacak sermaye ve insan sağlığının önemi İSG eğitimi ve önemi ile direkt işbirliği içindedir.
Teknik olarak alınan eğitimler sayesinde işyerleri yangın, deprem gibi doğal afetlere hazırlıklı olmaktadır. Ayrıca olası küçük kazalar sonucu oluşabilecek yaralanma ihtimaline karşı da iş güvenliği önlemleri rol oynamaktadır.
Herhangi bir iş kazasında sonuçların birden çok boyutu olmaktadır. Çalışanlar için, işverenler için, uzmanlar için ve resmi otoriteler için farklı neticeler doğuran kazalar veya meslek hastalıkları, sağlam bir iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile daha kontrol edilebilir bir hal alabilir.
Bu bağlamda hazırlanacak İSG eğitimleri kimlere verilir, kimler İSG eğitimi vermeye yetkilidir ve bu eğitimler nerede alınır konuların açıklık getirelim.
İSG eğitimleri çalışanlara ve işletmenin tüm paydaşlarına verilir. Çalışanlar belirli dönemlerde İSG uzmanları ve işyeri hekimleri tarafından eğitime alınırlar. Bu eğitimlerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınacak bütün koruyucu tedbirler işlenmektedir. Çalışanların uyması gereken kurallar, yetkisiz girişlerin engellenmesi, koruyucu donanımlar ve buna benzer birçok İSG ilkesi İSG eğitimlerinde çalışanlara verilen eğitimin içeriği olmaktadır.
Daha fazla '' İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) '' içeriği için hemen iş sağlığı ve güvenliği bağlantısını ziyaret etmelisiniz. Hazırladığımız içeriklerde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu sektördeki sorularınıza çözüm bulabilirsiniz.!
Çalışanlara yönelik olarak verilecek eğitimler işverenler koordine ederek uygun yer ve ortam sağlamalıdır. Uzmanların verecekleri eğitimlerde;
Bu eğitimler sonrasında uygulamaları kontrolü de işveren ve uzman tarafından sağlanmalıdır.
İSG eğitimlerinin süresi ne kadardır sorusuna tehlike sınıfları baz alınarak cevap verilir. İşletmelerin tehlike sınıflarına göre verilecek eğitimlerin süresi;
Herhangi bir iş kazası geçiren çalışanın mesleğe dönme işleminden önce tüm sağlık kontrollerinin yapılmış olması gerekir. Bunun takibinden işveren kadar İSG uzmanı ve işyeri hekimi de sorumludur. Herhangi bir kanuni yaptırım halinde bu üç paydaş da görevleri nispetinde sorumlu tutulmaktadır.
İSG eğitimi ve önemi konusunda artık bir bilim dalı olarak kabul edilen iş sağlığı ve güvenliği alanı üzerinde birçok araştırma yapılmaktadır. Farklı ülkelerdeki uygulamalardan ülkemizdeki uygulamalara kadar geniş bir yelpazede, daha iyisini bulma konusunda incelemeler ve uygulamalar sürekli yapılmaktadır.
Geliştirilen uygulamaların iyi örnekler olarak ülkemizde de yer bulması başta Çalışma Bakanlığının İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm İSG uzmanlarının, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin, işyeri hekimlerinin, diğer sağlık personellerinin ve işverenlerin katkısı ile mümkün olacaktır.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik