| General OSGB | İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

İşyeri Hekimi Ne İş Yapar?

Bilindiği üzere işyeri hekimliği hizmeti 6331 nolu işçi sağlığı ve iş güvenliği kanunu ile birlikte zorunlu hale gelmiştir. İşyeri hekimliği konusunda OSGB’ ler hizmet vermektedir. İşyeri hekimliği  hizmeti konusunda sırasıyla bazı sorulara cevap olacak şekilde açıklama yapalım.

İşyeri Hekimleri Ne İş Yaparlar?

İşyeri hekimi işyerlerinde çalışılan ortamda kanun ve yönetmelikler ışında ortam gözetlemesi yapar. Çalışan personellerin sağlık raporu (EK-2) formunun doldurulmasını sağlar ve personeller çalıştıkları iş ile ilgili sağlık raporu düzenler. Bu raporu düzenleyebilmesi için ise bir takım tıbbi tetkikler ister. Burada istenecek tetkikler ise işyeri tehlikelerine ve çalışan personellerin yapmış oldukları işlere göre değişiklik gösterir.

isyeri hekimleri ne is yaparlar

Kısaca İşyeri hekimliği hizmetini tanımlarsak personellerin sağlık raporlarını düzenleyerek çalışanların işyeri ortamında sağlık gözetimi yapılmasını sağlar. İşyerindeki risk değerlendirmesi çalışmalarına katılır,iş güvenliği kurullarında toplantılara eşlik eder.

İşyeri Hekimi Neden Mobil Sağlık Taraması veya Tıbbi Tahlil İster?

İşyeri hekimi olan doktorlar personellerin fiziki muayenesini yaparak tam olarak kişinin işe uygun olup olamadığı kanaatine varamaz. Dolayısı ile yapmış oldukları işlere uygun bir şekilde bazı tetkikler ve testler isterler. Bu testlere göre personellerin fiziki muayenesine göre işe uygun olmadığına karar vererek EK-2 Sağlık raporu düzenler. Şayet personellerin o işle ilgili özel durumda çalışması veya kısıtlı çalışması gerekir ise bunu raporda belirtir.İşverenin de bu rapora göre personeli çalıştırması gerekmektedir.

isyeri hekimleri tarafindan istenen tetkikler nelerdir

İşyeri Hekimleri Tarafından İstenen Tetkikler Nelerdir?

Her işyeri hekimine göre ve işyeri riskine ve tehlikesine göre istenebilecek tetkikler değişebilmektedir. Bununla ilgili net bir tetkik listesi bulunmamaktadır. Bir çok işyeri hekimi tarafından Hemogram, Akciğer Filmi, İşitme testi, Solunum fonksiyon testi istenebilmektedir. Örnek vererek açıklamak gerekirse gürültülü ortamda çalışan personellerin işitme testi istenmesi doğal bir taleptir. Personellerin işitme kayıpları işyeri hekimi tarafından işyeri ortamında gözetim yapma görevi gereği takip edilmelidir.

Bu ve buna benzer tehlike sınıfları ve çeşitliliğine göre özel tetkikler veya spesifik tetkikler istenebilmektedir.

İşyeri hekimi tarafından istenen tetkikler, Tahliller hangi sıkılıkta yaptırılmalıdır?

Bununla ilgili sağlık raporunun yenilenme süreleri asgari olarak işyeri tehlike sınıflarına göre kanunen belirlenmiştir.

  • Az tehlikeli işyerleri için her 5 yılda bir defa
  • Tehlikeli sınıf işyerleri için her 3 yılda bir defa
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için her yıl

İşyeri hekimi tarafından istenen tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir.

Kanun belirtilen bu süreler asgari olup işyeri hekiminin istemesi yada uygun görmesi durumunda daha fazla sıklıkta bu tetkikleri isteyebilmektedir.

Kısaca işyeri hekimleri tarafından bu süreler değiştirilebilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.