| General OSGB | İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Nasıl Olmalı?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri çerçevesi yasal mevzuatlarla çizilmiş olan profesyonel bir hizmet türüdür. Alanında uzman olan kişiler tarafından yürütülen bu iş ve işlemlerle ilgili özellikle ülkemizde belirli bir standart oluşturulmuştur. Kesin olmayan alanlarda ise standart oluşturma çalışmaları ise yetkililer tarafından sürdürülmektedir.

Bu kapsamda yapılan kalite geliştirme çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği hizmeti nasıl olmalı sorusu birçok kez tartışılan konuların başında gelmektedir. Teorik çalışmaların aksine sahadaki uygulamalarla ilgili neler yapılması gerektiği, ülkemizde İSG faaliyetlerinin dünya standartlarının neresinde olduğu, kalite anlamında nasıl gelişme yaşanabileceği, İş sağlığı ve güvenliği bilim dalının sürekli araştırdığı konular olmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Nasıl Olmalı?
İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Olmalı?
İş Güvenliğinde Dikkat Edilecek Noktalar
İş Güvenliğinde Dikkat Edilecek Kurallar
İş Güvenliğinin Önemi Nedir Kısaca
İş Güvenliği Kuralları Maddeleri
Fabrika İş Güvenliği Maddeleri
Ofis İş Güvenliği

Yasal zorunluluk getirilmesine rağmen birçok işyeri yakın zamana kadar İSG hizmetleri ile ilgili çalışma yapmamaktaydı. Ancak yasal müeyyidesinin belirlenmesini takiben artık tehlike sınıflarına göre her işletme İSG hizmetlerini satın almakta veya şartları uyuyorsa kendi bünyesinde tam zamanlı uzman çalıştırarak bu hizmetlerin yürütülmesini sağlamaktadır.

Reelde işletmenin güvenliği için olmazsa olmaz olan işlemler bütününü teşkil ettiği için uzman çalıştırma konusunda ön yargı ile hareket etmemek gerekir. Unutulmamalıdır ki işletmenin güvenliği ile ilgili bir problem yaşandığında veya çalışanları meslek hastalığına yakalandığı vakalarda, hiçbir olmazsa iş kazalarında işverene iş güvenliği ile ilgili yaptığı çalışmalar sorulmakta, hazırlanan dokümanlar istenmektedir.

İş sağlığı ve güvenliğinde dikkat edilecek hususlar?

İş sağlığı ve güvenliğinde dikkat edilecek hususlar konusunda her iş kolunun kendine özgü nitelikleri ve bu niteliklere göre önlemleri değişse de, genel geçer tabirle dikkat edilecek birçok alan vardır. Bunlardan bazıları;

  • Yapılan iş ile ilgili tüm detaylara hakim olunması
  • Teorik bilginin yanında uygulama deneyiminin de olması
  • Çalışma alanında güvenliği tehlikeye sokabilecek ihmallerin olmaması
  • Onarım ihtiyacı olan malzeme, araç, makine veya binanın yapısal bölümlerinin acilen çözümlenmesi
  • Ramak kala dahi olsa herhangi bir kazaya yaklaşmanın idareye haber edilmesi
  • İş güvenliği eğitimlerinin verimli şekilde tamamlanması

Bu hususlar tüm sektörlerde güvenlik ve sağlık açısından önemli sayılabilecek durumlardır. Aslında alınacak önlemlerin de mühim birer yapısı olarak da değerlendirilebilir. İş güvenliği uzmanının eğitimleri yeterli seviyede yapması, işyeri hekiminin sağlık kontrollerini ihmal etmemesi ve gerçek şekilde muayenelerin yapılıp tetkiklerin laboratuvar ortamında incelenmesi önemlidir. Unutulmamalıdır ki iş kazalarının büyük bir çoğunluğu ihmalden kaynaklanmaktadır.

is sagligi ve guvenligi ohs

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde kimlerle işbirliği yapılır?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yukarıdan bakıldığında iş güvenliği uzmanının ana sorumluluğu gibi görülse de tek başına yapılabilecek bir iş değildir. İSG uzmanı gerekli önlemleri alıp yeterli sayıda eğitim verdikten sonra güvenlik kurallarına riayet etmek işverenin ve çalışanların sorumluluğundadır. Bu yüzden bir işyerinde iş güvenliği uzmanının muhakkak işbirliği içinde çalışması ve işbirliği geliştiren herkesin ortak kurallara uyması gerekir.

İşyerlerinin güvenliği sağlamak açısından iş sağlığı ve güvenliği uzmanının ilk işbirliği yapacağı kişi doğal olarak işveren olmaktadır. Alınacak tedbirlerin uygulanması, uyarı levhalarının asılması ve işaretlemelerin yapılması işverenin denetiminde yapılması lazım olan işlemlerdir.

İSG uzmanının diğer işbirliği yapacağı kişi ise işyeri hekimidir. Çalışanların sağlık muayenelerinin yapılması, iş kazalarında çalışanın sağlık problemlerinin giderilmesinin sağlanması, meslek hastalıklarına yakalananların iyileşme sonrası işe dönüş işlemlerinin yapılması gibi İSG hizmetlerinin sağlık ile ilgili boyutlarına hakim olmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği alanında yanıklar, düşmeler, kesikler ve elektrik çarpmalarına karşı önlemlerin alınması ve işyeri hekiminin işlerine yardımcı olması anlamında da diğer sağlık personeli de İSG uzmanıyla işbirliği yapan diğer personel arasında sayılmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.