Günümüzde iş güvenliği ile ilgili bir çok yerde geçen terimlerden birisi de iş güvenliği ve işçi sağlığı kelimeleri olmaktadır. Bu denli çok konuşulması ve araştırılması 6331 nolu işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çıkarılan kanun ve bir çok işletmede iş güvenliği ve iş sağlığı hizmetlerinin zorunlu hale gelmesi olmuştur. Şimdi bu kadar araştırılan bu kavramlar üzerinde durmak gerekiyor. Aşağıda bu kavramaları biraz olsun açmak faydalı olacaktır.
İşletmelerde çalışmanın olduğu her alanda yapılacak işlerin güvenlik ve sağlık açısından gerekli olan tedbirlerin alınarak yapılması olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır. Bu bağlamda iş güvenliği kurallarına uyulması ve her zaman işçi sağlığını tehlikeye atmadan çalışma yapılması ve tüm çalışma proseslerinin uzman gözetiminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar iş güvenliği uzmanı yada iş güvenliği uzmanları sorumlu olsa da bu tür çalışmalarda işletmede işin yürütümünde tüm ekibin sorumluluğu olduğunu hatırlatmak isteriz.
İş güvenliği konusunda alınacak tüm önlemler hayat kurtarabilir. İşçinin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışabilmesi için gerek işveren gerekse de ortamdaki çalışanların güvenlik kültürünü benimseyerek işin gerekliliğini taviz vermeden yerine getirmesi ile mümkün olmaktadır. Bu kuralların bütününe uyulduğu ve uygulandığı zaman iş güvenliği ve işçi sağlığından bahsetmek doğru olacaktır ve bu kavramın gerçek tanımı da bu olacaktır.
6331 nolu kanun olarak da bahsedilen ve Türkiye’de reform denebilecek bu kanun 30 Haziran 2012 yılında çıkmış olup 2013 yılından itibaren uygulanmaya kademeli olarak başlanmıştır. Bu kanun ile beraber iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir çok işletme başta OSGB’ler olmak üzere iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinden hizmet almaya başlamıştır. İş sağlığı ve güvenliği kanunu uygulaması ile bir çok çalışma alanında iş güvenliği konularında gelişmeler sağlanmıştır.
İş sağlığı ve güvenliği kanunun içeriğinde önemli olan başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
İş güvenliği uzmanı işletmede yürütülen işlerin alınması gereken tedbirlere uyulup uyulmadığı, çalışanların tehlikeli durum veya hareketlerde bulunup bulunmadığını denetleyerek gerekli olan yerlerde ise sözel veya yazılı uyarılar yaparak denetim ve gözetim hizmeti yapar. Bazı zamanlarda iş güvenliği uzmanları işletmelerde zorunlu olarak iş durdurma da yapılabilmektedir. İş durdurma hayati bir tehlike olabilmesi olan durumlarda yapılmaktadır.İş güvenliği uzmanı işletmede yapılan uygusuzlukları tespit ederek yazılı ve sözlü uyarılarda bulunarak raporlama yapar ve işverene bu uygunsuzlukları tespit eder. Fakat iş güvenliği uzmanlarının sadece görevi bundan ibaret değildir.
İş güvenliği uzmanı olan aynı zamanda işletmede iş güvenliği ile ilgili eğitimler verir,yıllık çalışma ve eğitim planları hazırlayarak işletmede eğitimlerin gerçekleşmesini takip ederek gerekli olan kayıtları alır. Ayrıca işletmelerde yıllık olarak tatbikatların yapılmasını sağlar. Kullanılan ekipmanların uygun olup olmadıklarını,kişisel koruyucu donanımın uygun olup olmadığı, çalışanların bunları kullanıp kullanmadıkları iş güvenliği uzmanlarının gözetim ve denetim görevleri arasında yer almaktadır.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik