| General OSGB | OSGB

İSGB VE OSGB Ne Demek?

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi anlamına gelen ISGB ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi anlamına gelen OSGB, iş güvenliği alanında Bakanlığın altında çalışan en donanımlı ve kapsamlı birimlerdir. İş güvenliğini sahada uygulayan bu iki birim oldukça önemli görevler ve sorumluluklar üstlenmektedir.

Bu iki birimin faaliyet alanları ve sorumlulukları ayrı olsa da hizmet ettikleri temel amaç aynıdır. İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi kapsam olarak tek bir işletmeden sorumlu olarak işyeri temsilcisi tarafından kurulmaktadır. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ise birçok işletmeden sorumlu olarak bir girişimci tarafından Bakanlıktan yetki alarak kurulabilmektedir.

İSG Ve OSGB Ne Demek?
İSG Ve OSGB Görevleri Nelerdir?
İSG Ve OSGB Açılımı
İSG Ve OSGB Arasında Fark Varmıdır?

İSGB nedir?

İSGB, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi anlamına gelmekte ve işyerlerindeki iş güvenliği ile işçi sağlığı hizmetlerini yürütmekle yükümlü olmaktadır.  Bu işyerinin hangi tehlike sınıfında olduğu tespit edilir, bu sınıfa uygun 1 iş güvenliği uzmanı ve 1 iş yeri hekimi istihdam ederek kurulabilir. Bu iki görevliden hariç olarak isteğe bağlı şekilde diğer sağlık personeli de görevlendirilme şansı vardır.

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi işyerlerinin hizmetlerini sürdürdüğü binada ve giriş katında kurulması şartı vardır. Oluşturulurken çalışanların sayısına uygun bir birim olarak tasarlanmalıdır. İşyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanı tam zamanlı olarak çalışmak zorundadır.

Bu iki uzmana en az sekiz metrekarelik birer oda tahsis edilmelidir. İş kazalarına müdahale amacıyla tasarlanacak olan ilk yardım ve acil müdahale servisleri ise en az on iki metrekare yere sahip olmalıdır.

OSGB Nedir?

OSGB, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi anlamına gelmektedir.  Faaliyet yürüttüğü ilde ve bu ile komşu illerdeki işletmelerde hizmet yürütebilmektedir. Bünyesinde en az farklı uzmanlıkta en az 3 personel istihdam etmesi gerekir. Bu 3 personel, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personelidir.

Bu 3 personel de sadece tek bir OSGB firmasında görev alabilmektedir. İlgili yönetmelikte bu uzmanların ne kadar metrekarede çalışacakları belirtilmiştir. Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri apartman dairelerinde üst katlarda kurulamaz. Çok katlı binalarda zemin katlarda kurulmalıdır.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri bir işyerinin iş sağlığı ve güvenliği anlamında tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. İşçilerin sağlığını işyeri hekimleri ve diğer sağlık personeli ile işyerinin güvenliğini ise iş güvenliği uzmanı ile yürüten OSGB firmaları bu hizmetleri İSG Katip modülü aracılığıyla sisteme işlemektedir.

isg ve osgb nedir ne demektir

İSGB ile OSGB farkı nedir?

İSGB ile OSGB yani İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi ile Ortak Sağlık Güvenlik Birimi arasında farklar vardır. Hedef olarak genel amaç işyerinin ve çalışanların güvenliği sağlayıp iş kazalarını önlemek olsa da işleyiş olarak farklılıklar bulunmaktadır.

  • İSGB işyerinde kurulmakta OSGB ise farklı bir lokasyonda işyerlerinin haricinde kurulmaktadır.
  • İSGB açılması için iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimi olmak üzere asgari 2 personel gerekirken; OSGB için iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli olmak üzere asgari 3 personel gerekmektedir.
  • İSGB tek bir işyerinde tek bir işyerine hizmet üretirken; OSGB birden fazla işyerine hizmet üretebilmektedir.
  • İSGB’de personelin çalışma alanları farklı büyüklüktedir. OSGB’de daha farklı büyüklüktedir.
  • İSGB açılma şartları farklı iken OSGB açma şartları daha ağırdır.
  • İSGB çalışma birimleri hepsi aynı alanda çalışanların görebileceği kolaylıkta olmalıdır. OSGB ise çalışanların bir çırpıda ulaşabilecekleri bir yerde değil, işyeri binasından farklı, uzak ve bağımsız bir alanda olmaktadır.
  • İSGB yalnızca kendi çalışanları ile ilgilenirken OSGB birçok firmanın ya da işletmenin çalışanlarına karşı sorumludur.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.