| General OSGB | İş Güvenliği Uzmanlığı

İSG Uzmanlığı Belgeleri Kaç Yılda Bir Vize Ettirilmelidir?

Çeşitli Bakanlıklardan alınan bazı uzmanlık sertifikalarının belirli süreleri olduğu gibi iş güvenliği uzmanlığı belgesinin de belirli bir geçerlilik süresi olmaktadır. Bu sürenin sonunda belgenin vize ettirilmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması gerekir. İlk kez İSG uzmanlığı kazananların genelde merak ettiği soruların başında İş güvenliği uzmanlığı belgeleri kaç yılda bir vize ettirilmelidir sorusu gelmektedir.

general osgb banner

İş güvenliği uzmanlığı belgeleri 5 yılda bir vize ettirilmeli ve geçerlilik süresi uzatılmalıdır. 5 yıllık süre belgenin alındığı tarihi itibariyle hesaplanmaktadır. Vize ettirilmeyen belgeler geçerliliğini yitirmekte ve sahibi olan iş güvenliği uzmanının da çalışma şartlarından biri yerine getirilmediği için görev alamamaktadır. Bu konuyla ilgili İSG-KATİP modülünde sözleşmeler menülerinde ilgili uyarının verildiği görülmektedir.

İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri Kaç Yılda Bir Vize Ettirilmelidir?
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri Kaç Yıl Geçerlidir?
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri Kaç Yılda Geçerliliğini Yitirir?
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri Kaç Yılda Geçerliliğini Kaybeder?
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri Kaç Yılda Kaybolur?
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri Kaç Yılda Bir Değiştirilmek Zorundadır?
İş Güvenliği Uzmanı Vize Yenileme İşlemleri
İş Güvenliği Eğitimi Kaç Yıl Geçerli?

İSG-KATİP modülüne işlenmeden görevlendirme yapılamayacağı için, belgesinin süresi dolan tüm iş güvenliği uzmanlarının yeniden vize ettirilme işlemini yerine getirmesi için ilgili işlemleri yapması gerekir. Bu konuda OSGB firmaları da gerekli uyarıları yaparak süre dolumunu beklemeden vize işlemlerine start verilmesine yardımcı olmaktadır.

İş Güvenliği Uzmanı Vize Yenileme İşlemleri

İş güvenliği uzmanı vize yenileme işlemleri Aile ve Çalışma Bakanlığının web sayfasında ilan edilen duyurulara göre yapılmaktadır. 25 Haziran 2018 tarihinde yapılan bir düzenleme ile vize yenileme işlemleri online ortamda İSG-KATİP modülü üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede profesyonel bir hizmet yürüten iş güvenliği uzmanlarına ek bir yük getirmeden ve hizmetlerini aksatmadan vize yenileme işlemlerini gerçekleştirmeleri hedeflenmektedir.

Vize yenileme işlemleri için bakanlık fiili adresine fiziksel olarak herhangi bir evrak gönderilmesine gerek yoktur. Bakanlık yetkilileri tüm belge yenileme işlemlerini modül üzerinden takip edebilmektedir. Yenileme işlemlerinin pratik şekilde gerçekleşmesi adına müthiş bir adım atılmış ve İSG uzmanları rahat ettirilmiştir.

Vize başvurusu E-Devlet sistemi üzerinden İSG-KATİP modülüne giriş sağlanarak yapılmaktadır. Modüle Kayıtlı Kullanıcı girişinden giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ana sayfada sağ tarafta Sertifika-Vize bölümünde kalan süreniz ile ilgili bilgi yer almaktadır. 60 günden fazla süreniz varsa herhangi bir duyuru göremeyeceğiniz gibi herhangi bir başvuru da yapamazsınız.

Soldaki menüde 4. Sıradaki “Sertifikalar” başlığına tıkladığınızda açılan sayfada yan yana olan menülerden soldan 4. Sıradaki “Vizeler” butonuna tıklayın. Tıkladığınızda aktifleşecek sertifikaların olduğu liste açılacaktır. Bundan sonra Ekle demeniz ve yeni açılan ekranda Kayıt butonuna tıklamanız gerekiyor.

Başvurunuza dair inceleme yetkililer tarafından yapılacaktır. Siz vize yenileme ile ilgili işlemlerinizi aynı modülden takip edebiliyorsunuz. Burada en önemli husus 5 yılınızı doldurmadan son 60 gün içinde başvurunuzu yapmanız gerektiğidir. 5 yılını dolduran sertifikaları bu menülerde bulamazsınız.

İş Güvenliği Uzmanlığı Belgeleri Kaç Yılda Bir Yenilenmek Zorundadır?

İş Güvenliği Eğitimi Kaç Yıl Geçerli?

İş güvenliği eğitimi başta da anlattığımız gibi 5 yıl geçerli olmaktadır. Alınan sertifikanın 5 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Otomasyon üzerinden takip sağlandığı için süresini dolduran sertifikaları geçerliliği otomatik olarak silinmekte ve uzman görev alabilme yeterliliğini kaybetmektedir. Bu yüzden İSG-KATİP modülündeki duyuruları özellikle takip etmeniz ve son günlere kalmadan vize yenileme işlemlerinizi başlatmanız gerekmektedir.

Bu şekildeki belirli profesyonel meslekler ile ilgili sertifika yenileme işlemi söz konusu olabilmektedir. Modül üzerinden pratik şekilde yapılan başvurular iş güvenliği profesyonellerinin daha hızlı şekilde vize yenileme işlemi yapmasına olanak tanıdığı için, uzmanların sadece takip etmesi yeterli olmaktadır.

İş ve sözleşme devamlılığını sağlamak açısından vize yenileme işlemlerinin takibi bizzat İSG uzmanlarının sorumluluğunda olup, belirtilen sürelerde yenileme işlemini yapmayanlar, yine bunun sorumluluğunu kendileri üstlenmek zorundadır. Profesyonel bir çizgi takip eden İSG uzmanlarının herhangi bir aksiliğe mahal vermeden gecikme yaşamamaları beklenmektedir.

İş Güvenliği Uzmanlığı

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.