Günümüzün geçerli mesleklerinden olan iş güvenliği uzmanlığı birçok kişinin hayalindeki meslektir. Peki, kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Detaylar yazımızın devamında.
Birçok özel iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. Fakat her bir iş yerinin faaliyet koluna göre iş güvenliği uzmanları arasında sınıflandırma bulunmaktadır. Hal böyle olunca akıllara takılan sorulardan biri de kimler A sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilir? Sorusudur. Şimdi bu sorunun cevabını açıklayalım. A sınıfı iş güvenliği uzmanı olacak kişiler;
arasından tercih edilmektedir. Bu kişiler tehlike sınıfı yüksek olan çevre, sağlık, inşaat ve yapı, maden ve metal sanayi, hizmet ve güvenlik sektörlerinde iş imkânı bulabilmektedirler.
Tehlike sınıfına göre yapılan bir diğer sınıflandırma ise B sınıfıdır. Bu sınıfta görev almak isteyenler ve kimler B sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilir? Konusunda araştırma yapanlar, yazımızın ilerleyen bölümlerine dikkat etmelidir. Tehlike derecesi daha az sayılan iş alanlarından yapı sektörü, sağlık sektörü, hizmet sektörü, enerji sektörü, güvenlik sektörü gibi yerlerde görevlendirilecek B sınıfı iş güvenliği uzmanı olan kişiler;
Herhangi bir iş yerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak istiyorsunuz, ancak tehlike sınıfını seçme konusunda tereddütünüz mü var? Kimler C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilir? Merak mı ediyorsunuz? O zaman gelin hep birlikte kimlerin bu sınıfta belge alabileceğini görelim.
C sınıfı iş güvenliği uzmanları, teknikerlik, bakım onarım, yönetim, denetim, mühendislik, hizmet, eğitim gibi alanlarda iş sahibi olabilirler.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak kariyer hayatına devam etmek isteyen kişilerin sıklıkla sordukları soruların başında kimler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir? Sorusu gelmektedir. Bu hususta araştırma yapan kişilerin herşeyden önce mimarlık ya da mühendislik bölümlerinden mezun olmaları veyahut teknik eleman olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir.
Tabiki sadece okul eğitimi bu meslek için yeterli olmamaktadır. Bir diğer önemli kriter ise iş güvenliği eğitimlerine katılarak başarılı olunması gerekmektedir. Sonrasında ise tehlike sınıflarına göre ayrılan çeşitli belgelerden hangisine sahip olunmak isteniyor ise bu belgelerden birini alarak göreve başlanabilmektedir.
Üniversite okurken çoğu zaman tam olarak istediğimiz meslek üzerine okumayız. Böyle durumlar farklı ilgi alanlarına doğru bizleri yönlendirir. Buna örnek olarak iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Sorusu ile bu mesleğe yönlenenenleri verebiliriz.
Sadece iki yıl iş sağlığı ve güvenliği üzerine eğitim alanlar ile mimarlık ve mühendislik fakültelerinde okuyanlar arasından iş güvenliği uzmanı olabilmek için katıldığı eğitimlerde başarılı olanlar kolaylıkla kariyerlerine bu meslek üzerine yön verebilmektedirler. Üniversite veya yüksek okul şartının yanı sıra en önemli kriter olan eğitimlerde başarı sağlanması ile iş güvenliği uzmanı olunmaktadır.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik