Kaç Metreden Yüksekte Çalışanlara Emniyet Kemeri Verilir?

Yönetmeliğe göre yerden belirli bir yükseklikte çalışma koşullarında iş gören herkes yüksekte çalışma ilkelerine göre hareket etmelidir. Zemin olarak kabul edilen yer yüzey ya da çukur olabilir. Düşerek yaralanma riski var ise her zaman yüksekte çalışma olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden gerekli iş güvenliği önlemleri alınmalı, kaç metreden yüksekte çalışanlara emniyet kemeri verilir sorusuna cevap aranarak, çalışanların can güvenliği sağlanmalıdır.

Kaç Metreden Yüksekte Çalışanlara Emniyet Kemeri Verilir? - General OSGB

İnşaat sektöründe yüksekten düşerek yaralanma veya can kaybı yaşama oranı diğer bazı sektörlere göre daha yüksek görülmektedir. Elbette yüksekte çalışılan tek sektör inşaat değildir. Elektrik, temizlik, çatı, baca, telekomünikasyon, sondaj kuyu açma gibi çalışmalarda da yüksekte çalışma örnekleri görülmektedir. Bu tip çalışma alanlarında çalışanların hayati tehlike yaşamaması için gerekli emniyet kemeri bağlantısı yapılmalıdır. İhmal hayati tehlike yaşanmasına neden olacağı için gerek yetkililerin gerekse işçilerin tüm iş güvenliği kurallarına riayet etmesi önemlidir.

İş güvenliği mevzuatına göre 4 metreden yüksek, yapı işlerinde ise 3 metreden yüksek çalışanlara emniyet kemeri verilmesi gerekliliği belirtilmektedir. Çeşitli risk değerlendirme ölçeklerine göre yüksekten düşmelerde beden ağırlığının kat be kat üstünde bir basınç söz konusu olmaktadır ve mesafe arttıkça hız artmakta, insan vücudu çok daha ağır çarpma şiddeti ile karşılaşmaktadır. Bu yüzden emniyet kemeri takılmasının direk olarak hayatınızı kurtaracağı unutulmamalıdır.

İSG Tüzüğüne Göre Kaç Metre Yükseklikte Emniyet Kemeri Verilir?

İSG tüzüğüne göre kaç metre yükseklikte emniyet kemeri verilir sorusuna ise direk olarak mevzuat incelenerek cevap verilebilir. En güvenli değerlendirmede 3 metreden yüksek tüm çalışmalarda emniyet kemeri verilerek riski minimize etmek önerilmektedir. Bu şekilde diğer yükseklikler düşünülmeden en düşük çalışma koşullarında gerekli önlemler alınmış olacaktır. Uluslar arası Çalışma Örgütü bu yüksekliği 1,3 metre olarak belirlemiştir. Çalışmaya uygun emniyet kemeri temin edilmeli ve çalışanlara verilmelidir.

İSG Tüzüğüne Göre Kaç Metre Yükseklikte Emniyet Kemeri Verilir? - General OSGB

Amerika, Avrupa ve Kanada standartları farklı olsa da ülkemiz çalışma örgütünün standartlarına uyacağına dair sözleşmeye imza attığı için 1,3 metre yüksekliği emniyet kemeri zorunluluğu için kabul etmiştir. Ancak pratikte halen 3 metre olarak uygulama söz konusudur. İş güvenliği ilkelerine göre çalışan kendi sağlığını korumakla yükümlü, işveren ise çalışanların güvenliğini sağlayacak ekipmanları temin etmekle sorumludur. İşçileri herhangi bir önlem almadan yüksekte çalıştırmanın müeyyidesi ağır olmaktadır. İş kazası yaşandığı ve emniyet kemerinin takılı olmadığı durumlarda karşılaşılacak cezalar oldukça yıpratıcı olacaktır.

Bu yüzden hem çalışanların bu konuda dikkatli olması, çalışmayı reddetme hakkını gerektiğinde kullanması, hem de diğer yandan işverenlerin iş güvenliği eğitimi kapsamında yüksekte çalışma eğitimin alınmasını sağlaması gerekir. Bu nedenle yüksekte çalışma yapılan tüm sektörlerin bu konuda bilinçli davranması önemlidir.

Yüksekte Çalışırken Emniyet Kemerinin Halatı Nereye Bağlanır?

Yüksekte çalışırken emniyet kemerinin halatının nereye bağlaması gerektiği konusunda, çalışma şekli, süresi ve kullanılan ekipmanları niteliği karar verici olmaktadır. Eğer yüksekte çalışma süresi ve mesafesi uzun ise emniyet kemeri halatının bağlanması için çelik gezinme halatı en sağlıklı yöntem olacaktır. İskelede çalışacak kişinin ise sepet kullanması halinde emniyet kemeri çatıda sağlam bir yere bağlanarak kullanılmalıdır. Çalışanının içinde bulunduğu sepete emniyet kemeri halatı bağlanmamalıdır çünkü sepetin de düşme ve yerinden oynama ihtimali vardır.

Yüksekte Çalışırken Emniyet Kemerinin Halatı Nereye Bağlanır? - General OSGB

Elbette tüm kemer bağlama türlerinde bağlanan yerin çalışanın vücut ağırlığını kaldıracak sağlamlıkta olması şartına dikkat edilmelidir. Emniyet kemeri bağlansa da düşerken herhangi bir çarpma ve buna bağlı yaralanma yaşanmaması için halatın olabildiğince kısa tutulmasına fayda vardır.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.