İşyeri Hekimliği Sınavlarına Nasıl Çalışılmalı? (Kaç Kez Girilir?)

İşyeri hekimliği iş güvenliği için çalışan kişilerin arasında olan en önemli kişidir. Bu bağlamda eski dönemlerde işyeri hekimleri olmak zorunda değildi. Yeni sistem ve yasalar gereği 50 ve üzeri çalışana sahip bir işyeri mutlaka işyeri hekimi bulundurması gerekli hale geldi. İşyeri hekimleri doktorluk diploması olan kişiler arasından sınavlara katılarak seçilmektedir. Bu sınavlara girecek olan doktorların diplomalarının branşları önem taşımaz.

İşyeri hekimi olmak için bakanlık tarafından belirlenmiş iş sağlığı ve güvenliği sınavına girip başarılı olmak yeterlidir ve branş fark etmeden başarılı olan herkes işyeri hekimi olabilir. İşyeri hekimliği sınavlarına katılmak isteyen adaylar sıkı ve disiplinli bir çalışma sistemiyle başarıyı yakalayabilirler. Çıkan tüm sorular mevzuat esaslıdır ve kanun, yönetmelik, tebliğ gibi esasları içeriğinde barındırır.

general osgb banner

İşyeri Hekimliği Sınavına Kaç Kez Girilir?

Kişiler doktorluk süresince ve işyeri hekimi olmak istediklerinde sağlık bakanlığın yetki verdiği kurumlar tarafından belirli saatler dahilinde eğitime katılmaları gereklidir. Bu eğitimlerin saatleri boyunca devamsızlık yapmadan katılım sağlamaları tavsiye edilir.

Belirlenen kriterlerde başarılı olan kişiler sınav sonucu işyeri hekimi olabilirler. İşyeri hekimi olmak için girilen sınavda başarısız olma halinde bir kere daha sınava girmeye hakları vardır. Eğer 2 sınav sonucu başarısız olma hali devam ediyorsa 3. Kez girmek için tekrar aynı eğitimleri alma durumları söz konusu olur. Bu nedenle en fazla 2 kez girilen bir sınavdır ve başarısız olma halinde süreç baştan başlamaktadır. Sınavlar senede 2 kere yapılmaktadır ve bahsedilen gibi en fazla iki sınav hakkınız vardır yoksa tekrar baştan eğitim almak gereklidir.

Risk Değerlendirmesi Aşamaları
İş Yeri Hekimleri Sınavları
İş Yeri Hekimleri Sınavlarına Kaç Kez Girilir
İş Yeri Hekimliği Sınavına Kimler Girer
İş Yeri Hekimliği Sınavına Girmek İçin Yapılması Gerekenler
İş Yeri Hekimliği Sınavına Girmek İçin Yapılması Gerekenler
İş Yeri Hekimliği Sınavlarına Nasıl Çalışılmalı İstanbul
İş Yeri Hekimleri Sınavları İstanbul

İşyeri Hekimliği Sınavına Kimler Girer?

İşyeri hekimliği sınavlarına girmeden önce kişinin işyeri hekimi ünvanı alabilmesi için mutlaka doktorluk diplomasının olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan herkes işyeri hekimi olabilir.  Sağlık bakanlığından yetki almış bir kurum tarafından alınacak bir eğitim vardır. Sınav öncesi mutlaka bu eğitimi almaları gereklidir ve eğitimler 90 saat uzaktan, 90 saat örgün, 40 saat pratik olmak üzere 220 saatlik bir programdan oluşmaktadır ve 100 tam puandan 70 puanı yakalayıp başarılı olan kişiler işyeri hekimi olma hakkına sahip olurlar.

Doktorluk diplomasına sahip ve sınavlardan başarılı olan her kişi işyeri hekimi olmaya aday kişidir. Sınav tahmin edilen kadar zor değildir fakat disiplinli bir çalışma sistemi gerektirir. Buna uyup devamsızlık yapmadan eğitimlere katılan adayların sınavda başarısız olması söz konusu olamaz. Kişiler işyeri hekimi olmak için tüm gayreti gösterdikten sonra anlaşmış olduğu işyeriyle çalışma imkanına sahip olacaktır.

İş Yeri Hekimleri Sınavları OSGB

İşyeri Hekimliği Sınavına Girmek İçin Yapılması Gerekenler

İşyeri hekimliği sınavına girmek isteyen adaylar öncelikle doktor diplomalarını almaları ve işyeri hekimi olmak için eğitime katılmaları gereklidir. İşyeri hekimliği eğitimine katılmak isteyen adaylar eğitim kurumlarına başvuru yaparken eğitim kurumuna hitaben yazılmış bir başvuru yazısı hazırlamalıdır. Başvuru yazısında kişinin isteği, T.C numarası ve iletişim bilgileri yer alır.

Eğitim kurumlarına geçerli olan belge ile başvuru yaparlar. Başvuruları kabul edilen adaylar 200 saatten az olmamakla birlikte bir eğitim programına tabii tutulurlar. Bu eğitim programı süresince devamsızlık yapmadan eğitimin tamamına katılmaları gereklidir ve bununla ilgili günlük çizelgeler tutulmaktadır. Eğitim programını başarıyla tamamlayan adayların belgeleri bakanlıklara gönderilir ve bakanlık tarafından düzenlenen sınavlara katılma hakkına sahip olur. Kişi sıkı ve programlı bir çalışma sonucunda sınavdan başarılı olursa işyeri hekimi ünvanını alacaktır ve dilediği işyeriyle anlaşma yaparak görevine başlayacaktır.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.